like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

Laadpalen voor je elektrische auto, hoe zit dat precies?

Van: op 15 oktober 2018

renault zoe laadpalen
Heel wat experts denken dat tegen 2025 veel meer elektrische voertuigen overal aanwezig zullen zijn dan nu. Honderdduizenden op batterijen werkende auto's zijn reeds overal ter wereld op de weg verschenen. Deze auto's missen de benzine en diesel motoren die de wielen van auto's, zelfs hybride voertuigen, de afgelopen eeuw hebben aangedreven. In het begin stelden autofabrikanten van elektrische voertuigen potentiële kopers gerust door het feit dat ze eenvoudig een klein laadstation in hun garage kunnen plaatsen en de batterijen kunnen opladen door elektriciteit van het lokale elektriciteitsnet te halen.

Maar veel mensen hebben geen garage. Ze wonen in appartementen of kleine huizen in een buitenwijk en parkeren hun auto's op straat of op grote parkeerplaatsen. Nu er al een stuk meer EV's verkocht worden, waar kun je jouw elektrische auto opladen als je thuis geen plaats hebt voor een laadstation? Momenteel is de best beschikbare oplossing voor dit probleem het laadnetwerk. Hoe het werkt, lees je hier.

Wat is een laadpaal?

De laadpalen lijken op kleine dozen die op bepaalde punten zijn geïnstalleerd. Ze zijn niet groter dan een benzinepomp en zijn op het elektriciteitsnetwerk aangesloten. De laadstations kunnen via het internet met elkaar en je auto praten. Hierdoor kun je laadpalen langs je geplande route zoeken, ondertussen is de infrastructuur van deze laadstations sterk geëvolueerd en zijn ze beschikbaar precies waar je ze nodig hebt.
Laadpalen wachten tot jij naast hen parkeert om de batterij van je elektrische auto op te laden. Ze staan verspreid over gans Nederland en hun status (beschikbaar/ niet beschikbaar) kan online gevolgd worden.

Batterij opladen

Stel je voor je zit in je gloednieuwe elektrische auto van Renault. Je auto lijkt op elke andere auto op de weg, hoewel de jouwe misschien een beetje stijlvoller is. Je bent op weg naar huis van je werk en je staat op het punt de auto in de garage te parkeren, maar de meter op het dashboard geeft echter aan dat de batterij bijna leeg is. Je moet de batterij dus opladen voor het woon-werkverkeer van morgen. Maar je hebt geen laadstation in je garage. Wat doe je? Open een website met alle laadpalen van Nederland op je mobiele telefoon. Op het scherm zie je een kaart van het gebied rond je huis met rode en groene stippen die laten zien waar je lokale oplaadpalen kunt vinden. De rode stippen op de kaart vertegenwoordigen laadpalen die al bezet zijn. De groene zijn nog vrij. Vink de manier waarop je wilt betalen aan. Van de overblijvende groene stippen, tik je de groene stip aan die het dichtst in je buurt ligt. Vervolgens word je gevraagd of je de laadpaal wilt reserveren. Uiteraard druk je op 'ja'. Als dit gebeurt is, kun je naar het laadstation rijden om meteen je batterij op te laden. Zo eenvoudig is het!

Toch nog niet helemaal zeker? Bezoek de Dutch Design Week waar je de Renault ZOE kan aanschouwen, in rijden en alles nog duidelijker wordt over hoe oplaadpalen en het opladen van je batterij werkt!

 

Lees meer over:

Meer artikelen uit de categorie: Info

Bijna iedereen voelt de crisis en Duurzaamnieuws behoort tot de organisaties waar de pijn meteen steekt. Een heel groot deel van onze inkomsten is plots weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want ook dit gaat voorbij en dan is een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!