ledspots

Led verlichting is duurzaam en heeft inmiddels vrijwel overal de energieslurpende gloeilampen vervangen. De opmars gaat nu verder met het vervangen van tl-buizen en halogeenspots. Vooral de spots zijn populair in huis en op kantoor. 

Spotlicht is bepalend voor de sfeer. Je kunt er elementen in het interieur heel mooi mee uitlichten. En door te dimmen kun je de lichthoeveelheid ook heel precies doseren.

Dimmen kan nu ook heel goed met ledspots. De techniek is inmiddels zo ver ontwikkeld dat je echt geen verschil meer ziet (of hoort) tussen gedimd ledlicht of halogeen.

Zelf spots inbouwen

Heel populair is het inbouwen van spots in het plafond. In de woonkamer, de keuken of in de badkamer kunnen inbouwspots dat extra beetje luxe gevoel geven. Op kantoor natuurlijk ook.

Led spots inbouwen kun je heel goed zelf doen, het is niet ingewikkeld. Wel moet je op een aantal zaken letten. Zoals een hol plafond met voldoende inbouwdiepte. Als je spots in het plafond wil inbouwen heb je voldoende ruimte nodig om de spots te plaatsen. Rekening houden met warmte is bij ledspots niet meer nodig. Online zijn veel video's te vinden met voorbeelden die je kunnen helpen.

Dimmen

Led dimmers maken het effect van de inbouwspots compleet. Maar let bij de aanschaf van de dimmer wel op de kwaliteit. Je wil zeker geen hinderlijk gezoem horen of flikkerende licht zien. Heb je nog een oude dimmer? Helaas, die zal vervangen moeten worden. Dimmers voor gloeilampen of halogeenverlichting kunnen niet worden gebruikt in combinatie met ledverlichting.

Vanzelfsprekend, maar belangrijk om op te letten: niet iedere LED lamp is dimbaar. Wanneer er niets op de verpakking vermeld staat, kan de lamp  niet gedimd worden. Er moet dus altijd duidelijk op de verpakking staan dat een LED lamp of LED spot dimbaar is.

Nog een puntje om op te letten: er zijn twee soorten LED dimmers: met fase aansnijding en met fase afsnijding. Op de verpakking staat meestal aangegeven welk er nodig is om de lamp te dimmen. In sommige gevallen zijn beide soorten dimmers mogelijk. Kom je er niet uit? Zoek dan naar een universele LED dimmer.

Wanneer je op deze punten let kan er eigenlijk weinig misgaan en kun je snel genieten van je sfeervolle en duurzame ledspots.

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. - Hier kun je lid worden. - En hier kun je doneren.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws