olijfboom flor y sabor

In het zuiden van Spanje vind je nog boomgaarden met olijfbomen van soms vele eeuwen oud. Maar ook daar wordt de traditie bedreigd door de industrie. Een ondernemer uit Rotterdam vond een oplossing om die traditie te helpen behouden.

Een paar jaar geleden kreeg de Rotterdamse ondernemer Michiel Drijver onverwachte post van oude vriend die in Spanje biologisch was gaan boeren. “Moet je dit eens proeven”, stond er op het briefje dat bij een flesje goudkleurige olijfolie zat. De olie kwam rechtstreeks van een eeuwenoude boomgaard in Andalucia, waar de boeren elke oogst hun olijven traditiegetrouw met harken uit de bomen slaan. Michiel proefde en was meteen verkocht. Via zijn vriend maakte hij zo kennis met boer Juan Molero, wiens familie generatie op generatie de van oorsprong Moorse boomgaard bestiert.

Uitgeknepen

Het behoud van de eeuwenoude bomen is belangrijk en urgent. Boeren in Spanje krijgen momenteel schandalig weinig geld voor hun olijven, en worden letterlijk uitgeknepen door de Spaanse overheid en Brussel. Supermarkten kopen de olijfolie in voor bodemprijzen, die de olie vervolgens in veel gevallen ook nog manipuleren. Om het hoofd boven water te houden zien sommige boeren geen andere optie dan hun boomgaard te verkopen aan grote bedrijven. Doodzonde, vindt Michiel. Om een eeuwenoude traditie in ere te houden besloot hij de Spaanse boeren te helpen. 

Flor Y Sabor

Om de bomen te beschermen en de boeren financieel te steunen zette Michiel een adoptieplan op onder de naam Flor y Sabor, wat letterlijk ‘bloem en smaak’ betekent. Zo bouwt hij vanuit Nederland een brug tussen een groep Spaanse boeren en liefhebbers van eerlijke producten. Door hun duurzame werkwijze, die ver weg staat van massaproductie en bodemuitputting, wordt hun traditionele manier van biologisch boeren in ere gehouden.

flor y sabor molero

De Spaanse boer Juan Molero (rechts) met zijn vader en oprichter van Flor Y Sabor Michiel Drijver (midden).

Michiel Drijver: “Ons adoptieplan wordt omarmd door mensen uit heel Europa. Juans boomgaard wordt hierdoor beschermd en daarbij krijgt hij een eerlijke prijs voor zijn olijfolie.  Inmiddels zijn alle olijfbomen van Juan Molero geadopteerd. We werken nu tevens samen met Miguel Cabrera, ook een boer met een eeuwenoude boomgaard. Miguel is aangesloten bij de olijfpers van Juan en kan de extra inkomsten zeer goed gebruiken.”

Om de Spaanse olijfboeren te steunen en hun eeuwenoude boomgaarden te beschermen, hoef je niet persé naar het zuiden af te reizen. Voor een klein bedrag per jaar kun jij je eigen Andalusische olijfboom adopteren, en help je om een prachtige traditie in stand te houden. Met het bijzondere adoptieprogramma van Flor Y Sabor krijg je de olie van je boom direct thuisbezorgd. 

Adopteer zelf een olijfboom

Voor €109 per jaar adopteer je een boom met een uniek nummer uit de eeuwenoude boomgaard. Als ‘adoptant’ krijg je eens per jaar acht halveliterblikken van de oogst thuisbezorgd, en word je op de hoogte gehouden van het reilen en zeilen in de boomgaard. 

Wil je jouw boom met eigen ogen zien? Boeren Juan en  Miguel geven je met alle liefde een persoonlijke rondleiding door hun boomgaard op het prachtige Spaanse platteland, waarna je samen geniet van de lekkerste streekgerechten bereid met hun olijfolie. En uiteraard is er genoeg tijd voor een fotomoment met ‘jouw’ boom.

Om de eerlijkheid van het adoptieprogramma en de boeren te garanderen, legt Flor Y Sabor alle adopties vast met behulp van blockchain. Dit garandeert transparantie in de herkomst van de olijfolie en overige producten, de echtheid van de bomen, de boomgaarden en het adoptieproject. 

Ben je betalend lid van Duurzaamnieuws? Dan krijg je bij je adoptie een fles biologische vijg-dadel azijn cadeau. Vermeld dan 'Duurzaamnieuws' + het email adres van je lidmaatschap bij de bestelling.

Interesse? Hier adopteer je een boom.

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. - Hier kun je lid worden. - En hier kun je doneren.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws