like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

Ledverlichting breekt sneller door dan verwacht

Van: op 24 augustus 2013

ledverlichtingDe ledlamp breekt verrassend snel door, zo blijkt uit de verkoopcijfers die stichting LightRec publiceert in haar jaarboek. Producenten schatten in de zomer van 2012 nog dat het jaren zou duren voordat tl-buizen vervangen zouden worden door led. Nu blijkt dat de vervanging - met name in de openbare ruimte - veel sneller gaat dan verwacht. In het professionele circuit is de verkoop van gasontladingslampen - zoals tl-buizen en spaarlampen - nagenoeg gehalveerd. De verkoop van ledverlichting steeg met 36,6% tot 2,6 miljoen lampen.

De stijging is volgens LightRec vooral te danken aan het de toenemende gebruik van ledverlichting in de openbare ruimte. Gemeentes gaan versneld over op ledverlichting om energie te besparen en energiekosten te drukken. Steeds vaker wordt er daarbij gebruik gemaakt van een ledlichtbron die is geïntegreerd in de armatuur: een ledinaire, die als één verlichtingselement wordt geïnstalleerd en vervangen. De verkoop van het aantal ledinaires steeg in 2012 met 45% naar 692 duizend stuks.

Fairphone 3_Staring lady

Versneld vervangen

“Een jaar geleden dachten we dat het nog tien jaar zou duren voordat tl-verlichting op enige schaal door ledverlichting zou worden vervangen, nu denken we dat het veel sneller gaat,” aldus Jeroen Bartels, manager van LightRec. “Ook verlichting die nog niet is afgeschreven, wordt vervangen omdat de terugverdientijden door lagere energiekosten, en vooral door de lagere onderhoudskosten, worden verkort. Het is een rekensom die snel is gemaakt.”

Ook LightRec moet anticiperen op de vervroegde uitfasering van gasontladingslampen en de versnelde opkomst van ledverlichting. Bartels: “Dit betekent dat er op termijn alleen nog ledlampen worden verkocht, maar er nog wel jarenlang oude gasontladingslampen zullen worden ingeleverd voor recycling. Dit heeft gevolgen voor onze financiering. We nemen daarom nu al stappen om ons hierop voor te bereiden.”

Gerecycled

Energiezuinige verlichting, zoals gasontladingslampen, die wordt afgedankt, kan voor meer dan 90% worden gerecycled. Op die manier blijven schaarse grondstoffen in de keten behouden. In Nederland is Stichting LightRec opdrachtgever voor de inzameling en verwerking van energiezuinige verlichting. Uitvoeringsorganisatie Wecycle organiseert de logistiek en recycling van de lampen en armaturen.

Lees meer over:

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws
 

Reacties: (3)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Hans schreef:

  Had voor 15 maanden terug 4 LED lampen GU10 gekocht bij Leen Bakker. Voor de prijs van totaal 60,= Euro.
  De lampen zijn er de afgelopen 4 weken allemaal me opgehouden, waren dus echt aan het einde van hun levensduur. Terwijl op het doosje van de lamp staat dat de brandduur toch zeker 65.000 uur is…!?
  gerend over ongeveer 15 maanden x 4 uur per dag kom ik absoluut nog niet aan dat aantal max. branduren…
  Bij navraag in de Leen Bakker winkel waren ze niet bereid om me maar op welke wijze dan ook tegemoet te komen, erg klantvriendelijk…
  Mijn vrijwillige investering van 60,= Euro had ik beter in gewone lampen van 100 Watt kunnen steken, dan zou ik daar na 15 maanden waarschijnlijk nog geld aan overhouden.

 2. Ed led schreef:

  Dit is een goede zaak toch. Ik heb mijn hele huis al voorzien van led verlichting en ben zelf ook begonnen met de verkoop van led omdat zoveel mensen me vroegen hoe ik aan die goede lampen kwam.

 3. Bollen HMJ schreef:

  Moet je nagaan hoeveel een energie en arbeid het maken van de Tl buizen, spaarlampen etc. reeds heeft gekost, en dan nu gaan ze alles weer afbreken om te recycleren. Zinloze verspilling van werk en energie!