like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws
INLOGGEN

Meer grote investeerders trekken zich terug uit fossiele brandstoffen

Van: op 18 december 2018

follow this

Terwijl de diplomaten op de klimaattop in Polen nauwelijks vooruitgang boeken, verandert er in de financiële wereld steeds meer. Al meer dan duizend instellingen en bedrijven met een totale portefeuille van 8000 miljard dollar hebben zich voorgenomen hun investeringen vrij te maken van de meest vervuilende brandstoffen. 

Op de klimaattop in Katowice doen diplomaten een laatste wanhopige poging om het eens te worden over een gemeenschappelijk antwoord op de klimaatverandering. Maar terwijl het  politiek maar met mondjesmaat vooruitgaat, boekt de zogenaamde divestment-campagne in de financiële wereld sneller successen.  De campagne probeert investeerders over de hele wereld te overtuigen om niet langer in vuile energie te investeren - met succes.

Universiteiten

Wat startte aan verschillende universiteiten gaat steeds sneller, blijkt uit een rapport dat werd voorgesteld op de klimaattop. Vijf jaar geleden hadden 181 instellingen met een totale portefeuille van 50 miljard dollar zich bij de campagne aangesloten. Vandaag is de kaap van 1000 instellingen gerond, goed voor een totale investeringsportefeuille van 8000 miljard dollar.

Vraag Offerte aan

“Onze publieke instellingen aanmanen om uit fossiele brandstoffen te stappen is iets dat we allemaal kunnen doen”, zegt Nicolas Haeringer van 350.org. “Of het nu gaat om onze universiteit, ons gemeentebestuur of ons pensioenfonds: we kunnen de geldkraan voor vervuilende industrieën dichtdraaien en de instellingen dwingen om betere keuzes te maken, zoals investeringen in lokale, hernieuwbare energie. Dat is iets dat we overal zien gebeuren, en een eigen momentum gekregen heeft.”

Nog meer nodig 

“Het bereik en de impact van deze beweging is enorm”, zegt Boeve. “Het momentum wordt aangedreven door gewone mensen die hun financiële instellingen aanmanen om een standpunt in te nemen tegen de sector van de fossiele brandstoffen - de sector die het meest verantwoordelijk is voor de klimaatcrisis.”

In een groot deel van de gevallen gaat het om religieuze (28 procent) en filantropische (18 procent) organisaties. Verder gaat het vooral om overheden, onderwijsinstellingen en pensioenfondsen. Private bedrijven maken zo’n 4 procent uit van de ondertekenaars.

“De sector is een van de machtigste in de geschiedenis en de tentakels reiken tot in de machtscentra, inclusief deze klimaattop in Katowice waar ze met de rode loper werden verwelkomd”, zegt Boeve. “De divestment-beweging geeft iedereen de kans om het bredere plaatje te zien en duidelijk te maken dat de klimaatverandering niet gewoon ‘gebeurt’, maar actief wordt aangezwengeld door bedrijven als Exxon en Shell, en iedereen die daarin investeert.”

Lees meer over: ,

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws