Opnieuw eten meer mensen minder vlees. Dat blijkt uit de Vegamonitor, het jaarlijkse onderzoek naar de staat van vegetarisch eten in Nederland, dat de Vegetariërsbond dit jaar uitvoerde. Eenenveertig procent van de Nederlanders geeft namelijk aan nu minder vlees te eten dan vijf jaar geleden. Vorig jaar was dat nog 37%.
We eten inmiddels in Nederland gemiddeld twee dagen per week vlees noch vis. Dat staat gelijk aan een aanzienlijke hoeveelheid extra vegetariërs! Er is bovendien een grote groep mensen die zegt minder vlees te zijn gaan eten: 41% van de mensen eet nu minder vlees dan vijf jaar geleden. Van deze groep mensen heeft de helft de vleesconsumptie zelfs meer dan gehalveerd!
Mannen versus vrouwen
Van de mannen noemt 35% zich ‘een echte vleeseter’. Misschien hebben deze mannen wel een full-time baan, want mensen met een full-time baan eten meer vlees. De overstap naar een menu met minder vlees wordt blijkbaar vooral gedragen door vrouwen: bijna drie keer zoveel vrouwen als mannen eet geen vlees bij de warme maaltijd. Opvallend is verder dat in gezinnen met kinderen onder de 12 jaar het vaakst helemaal vegetarisch gegeten wordt (gemiddeld 4,5 %, tegenover bijvoorbeeld 1,3% bij gezinnen met pubers, en 2% bij alleenstaanden).
Oost-Nederland topper
Je zou het misschien niet verwachten, maar Oost-Nederland heeft het hoogste percentage vegetariërs. Het zijn er zelfs twee keer meer dan in Noord-Nederland (respectievelijk 3,5% en 1,7%).
In West-Nederland eet 1,9% van de mensen nooit vlees of vis. Dat is maar net iets meer dan in de regio van de vleeseters bij uitstek, Noord-Nederland. In Noord-Nederland eet 75% van de mensen elke dag vlees. In West-Nederland eet ‘maar’ 59% van de mens elke dag vlees. West-Nederland heeft wel het grootste aantal flexitariërs (mensen die niet elke dag vlees consumeren): 39%. Overigens is ‘maar’ 32% van de mensen bekend met de term flexitariër.
Beter milieu wint
De belangrijkste redenen om soms vegetarisch te eten was vorig jaar nog variatie in de maaltijden. Dit jaar is vooral een beter milieu het argument:
- Beter milieu (45%, in 2017 40%)
- Dierenwelzijn (42%, in 2017 38%)
- Variatie in maaltijden (36%, in 2017 43%)
Maar vleesvervangers?
50 Procent van de mensen vindt dat vegetarisch eten méér is dan alleen het vlees vervangen door een vleesvervanger. Een grote groep eters kiest in plaats van vlees liever voor peulvruchten, ei, noten of kaas. Driekwart van de mensen eet echter nooit een kant-en-klare vleesvervanger. Vooral onder ouderen en laagopgeleiden is de weerstand tegen kant-en-klare vleesvervangers groot.
Warm eten doe je met vlees?
Vlees bij de warme maaltijd blijkt moeilijker los te laten dan vlees bij de andere maaltijden of tussendoor: 5% eet nooit vlees bij de warme maaltijd, 12% niet bij andere maaltijden.
Imago
Zorgen over het imago van vegetariërs lijken eigenlijk grotendeels ongegrond: slechts vijf procent van de mensen vindt het gênant om in een restaurant een vegetarische maaltijd te bestellen.
Dit onderzoek is verricht in opdracht van de Vegetariërsbond. Het onderzoek is uitgevoerd onder leden van PanelWizard Direct (www.panelwizard.com), middels de internetmethode. In de netto steekproef onder Nederlanders van 16 jaar en ouder, hebben 1036 alle onderzoeksvragen beantwoord. Deze steekproefomvang levert met een betrouwbaarheid van 95% een maximale afwijking van 3,0% van de werkelijke situatie voor de online doelgroep.