like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws
INLOGGEN

Meerdere redenen om niet van het gas af te gaan

Van: op 5 januari 2021

warmtewet

Er zijn tal van redenen waarom Nederlanders niet van het gas af willen. Ten eerste zijn er klimaatontkenners of onverschilligen die de noodzaak er niet van inzien. Ik schat dat aantal op 25 % van de bevolking. 

Dan bestaat ongeveer de helft van ons woningbestand uit huurwoningen. Huurders laten het over aan de verhuurders en de woningcoöperaties. De meeste huurwoningen hebben geen vloerverwarming zodat de totale kosten voor de combinatie warmtepomp en vloerverwarming te hoog zouden oplopen. De besparingen op energiekosten wegen dan niet op tegen de investeringskosten en niemand zit te wachten op nog hogere huren. Dan zijn er ook bewoners die niet in warmtepompen investeren omdat ze op termijn wellicht op een soort stadswarmtenet zullen worden aangesloten. Bij de 4,2 miljoen koopwoningen spelen ook andere argumenten. Men vindt de buiten-unit lelijk, heeft geen ruimte voor de binnen-unit en men vreest hinder door het gezoem of gebrom. Deze laatste argumenten zijn mijns inziens niet geheel zuiver, want dan zouden ze ook moeten gelden voor airco installaties, terwijl die nu juist enorm populair zijn.

groenopladen generic keuzehulp

Geen voordeel

Het allerbelangrijkste argument tegen de warmtepomp is echter dat er geen financieel voordeel mee valt te behalen.  

Zonder de kosten voor aanleg van vloerverwarming of aangepaste radiatoren en zonder subsidie zijn de investeringskosten voor een warmtepomp circa €7500 en dat is bij een afschrijving over 15 jaar €500 per jaar. De huidige subsidieregeling voor warmtepompen bedraagt maximaal €2500 dus blijft er per jaar een bedrag over van €333. De vermindering van de CO2 uitstoot die daar tegenover staat is 2840 kg bij gebruik van grijze stroom en 4640 kg bij gebruik van groene stroom. Dus dat komt zonder subsidie neer op €176 of € 108 per ton minder uitstoot van CO2 .  (Met subsidie €117 of € 71 per ton minder CO2) Dat lijkt erg veel maar het is minder dan de €255 per ton CO2 die we nu als gemiddeld particulier huishouden aan energiebelastingen voor stroom, gas en benzine betalen. Alleen voor gas en licht betalen we gemiddeld €159 per ton CO2 als energiebelastingen.

Omdat een woning gemiddeld 1250 m3 minder gas zal gebruiken, maar wel 2500 kWh meer stroom valt het financiële voordeel van de warmtepomp vies tegen. Bij 81,4 cent/m3 en 22,5 cent per kWh is het voordeel € 454. Het zou veel aantrekkelijker worden als we voor groene stroom geen energiebelasting zouden hoeven te betalen. Het betalen van energiebelasting voor groene stroom is trouwens toch al een volstrekt oneigenlijke zaak. We betalen toch ook geen accijns als we alcoholvrij bier drinken. Bij gebruik van belastingvrije groene stroom wordt het totale voordeel €830 en dat weegt wel op tegen de kosten voor de warmtepomp. Voor de woningcoöperaties en andere verhuurders zal dit nog niet genoeg zijn omdat er nog extra kosten moeten worden gemaakt voor vloerverwarming of speciale radiatoren.

Zal de overheid dat gaan doen?

Nee natuurlijk niet, ze zijn niet gek.  Hoewel….In dat geval zou de overheid per woning €375 aan energiebelastingen mislopen en dat is omgerekend €81 per ton CO2. Voor alle 4 miljoen koopwoningen zou het gaan om €1,3 miljard per jaar en dat is beduidend minder dan de 13 miljard per jaar subsidies en belastingverlagingen via SDE, KIA en EIA die nu aan bedrijven wordt gegeven voor maatregelen om de uitstoot van CO2 te verminderen. De SDE++ subsidies voor Zonnepanelen van 4 – 6 cent per kWh komen neer op €60 - €90 per ton minder CO2 emissie. Bovendien dragen de bedrijven via het gebruik van gas, elektriciteit en benzine geen €255 maar slechts €56 per ton CO2 bij aan  de energiebelastingen.

Dus een gemiddeld bedrijf betaalt €56 aan alle accijns en energiebelasting per ton CO2 uitstoot en kan €60-90 subsidie krijgen  per ton minder CO2 uitstoot. 

Een particuliere kleingebruiker met woning betaalt €255 per ton CO2 aan alle accijns en energiebelasting en ontvangt via subsidie op een warmtepomp €59 -€36 per ton minder CO2 uitstoot.

De een is klein en de ander is groot en dat is niet eerlijk!

Wellicht iets om over na te denken voor de volgende minister van EZ en Klimaat ?

 

Lees meer over:

Meer artikelen uit de categorie: Inzicht

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws