vleermuis covid oorsprong van het coronavirus

In een mijnschacht in Zuid-China kwamen ooit vleermuizen voor die de meest bekende voorouder van het COVID-19-virus bij zich droegen. Dat maakt het gebied van groot wetenschappelijk belang. Toch is het voor wetenschappers en journalisten onmogelijk om informatie te krijgen over onderzoek naar de oorsprong van het coronavirus vanwege politieke gevoeligheid en geheimhouding. Associated Press AP onderzocht de stand van zaken en schreef een uitgebreid verslag. Daarvan beschrijven we kort de belangrijkste uitkomsten.

Een vleermuis-onderzoeksteam slaagde erin om monsters van de vleermuizen te nemen, maar die werden in beslag genomen. Specialisten in coronavirussen hebben de opdracht gekregen om niet met de pers te praten. En een team van Associated Press-journalisten werd door meerdere auto's gevolgd door politie in burger, die eind november de toegang tot wegen en terreinen blokkeerde, zo bericht het persbureau.

Dat zegt ook dat de Chinese regering  alle onderzoek controleert naar de oorsprong van het coronavirus, wetenschappers onderdrukt en  actief speculatieve theorieën promoot dat het virus van buiten China zou kunnen komen.

De regering deelt subsidies uit aan wetenschappers die onderzoek doen naar de oorsprong van het virus in Zuid-China en die gelieerd zijn aan het leger, zo heeft de AP ontdekt. Maar het bewaakt hun bevindingen en schrijft voor dat  publicatie ervan moet worden goedgekeurd door een nieuwe taskforce onder directe orders van president Xi Jinping. Dat blijkt uit interne documenten die AP zegt te bezitten.

Het AP-onderzoek was gebaseerd op tientallen interviews met Chinese en buitenlandse wetenschappers en functionarissen, samen met openbare mededelingen, gelekte e-mails, interne gegevens en de documenten van het Chinese kabinet en het Chinese Center for Disease Control and Prevention. Het onthult een patroon van overheidsgeheim en controle van bovenaf dat tijdens de pandemie duidelijk werd.

Het begon niet in Wuhan

Daaruit komt ook naar voren dat de vismarkt in Wuhan niet de oorsprong van de uitbraak was.

Op 25 mei zei CDC-chef Gao in een interview met de Chinese Phoenix TV dat, in tegenstelling tot de monsters die in de omgeving en op materialen waren genomen, geen enkel dierlijk monster van de markt positief was getest.

De Chinese overheid beperkt en controleert daarnaast ook het zoeken naar patiënt nul. Die zou gevonden kunnen worden door oude griepmonsters opnieuw te testen.

De weinige informatie die naar buiten is gedruppeld, suggereert dat het virus in 2019 al ver buiten Wuhan circuleerde. Chinese onderzoekers ontdekten dat een kind op meer dan honderd kilometer van Wuhan op 2 januari ziek was geworden van het virus, wat suggereert dat het virus zich al in december wijd verspreidde.

Een WHO-rapport, geschreven in juli maar gepubliceerd in november, zei dat de Chinese autoriteiten in december 2019 al 124 gevallen hadden geïdentificeerd, waaronder vijf gevallen buiten Wuhan.

Uit andere bronnen blijkt dat ook in de VS al eerdere besmettingen plaatsvonden.

Een team van de WHO dat begin januari naar China afreisde om de oorsprong van het coronavirus te onderzoeken, is door de autoriteiten de toegang tot het land geweigerd., zo meldt CNN op 6 januari.

Lees hier het volledige verslag van AP

Lees ook: De laatste ontwikkelingen rond het coronavirus en COVID-19

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. - Hier kun je lid worden. - En hier kun je doneren.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws