like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

Meerderheid parlement wil alle kolencentrales dicht

Van: op 24 september 2016

kolencentralesDe Tweede kamer stemde donderdag voor een motie die een vermindering van 55% CO2-uitstoot in 2030 mogelijk moet maken. De consequentie daarvan is sluiting van alle kolencentrales in het land. De onverwachte stemming op donderdagavond leverde een stand van 77-72 op. Wanneer de motie wordt uitgevoerd zou Nederland in lijn blijven met het klimaatakkoord van Parijs.

De motie is niet bindend voor de regering, maar de D66 en de PVDA zeggen dat ze zich nu ook sterk maken voor een snelle uitvoering van het besluit.

Fairphone 3_Staring lady

Vijf Nederlandse kolengestookte centrales werden vorig jaar al gesloten, maar er zijn nog vijf andere in bedrijf. Drie daarvan zijn pas een jaar in productie.  Maar die centrales zijn wel verantwoordelijk voor een stijging van 5% van de co2 uitstoot vorig jaar.

Stientje van Veldhoven zei tegen de Guardian: "De sluiting van grote kolencentrales - zelfs als ze onlangs werden geopend - is verreweg de meest kosteneffectieve manier om de doelstellingen van de overeenkomst van Parijs te bereiken, en alle landen moeten zulke vergaande maatregelen te nemen. We kunnen niet doorgaan met gebruik van steenkool als de goedkoopste bron van energie wanneer het de duurste is vanuit een klimaatperspectief. "

 

De volledige tekst van de motie luidt:

De Kamer,
gehoord de beraadslaging,

overwegende dat de wereld nog geen jaar geleden in Parijs vergaande afspraken maakte om de klimaatverandering een halt toe te roepen, en daarbij te streven naar een opwarming van de aarde van niet meer dan 1,5° Celsius;

overwegende dat dit forse beleidsmaatregelen zal vragen in alle deelne- mende landen, om de CO2-uitstoot snel genoeg te laten dalen, en dat verschillende rapporten aantonen dat voor Nederland de sluiting van de kolencentrales de goedkoopste optie is;

verzoekt de regering, ervoor te zorgen, dat het tijdpad voor sluiting van de kolencentrales in lijn is met de ambities uit het Parijsakkoord, en een verlaging van de CO2-uitstoot met 25% in 2020 en 55% in 2030,

en gaat over tot de orde van de dag.

Pechtold Klaver Segers

 

Kijk hier voor de stemming.

Lees meer in de Guardian

Lees meer over:

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws
 

Reacties: (4)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Robert schreef:

  Wel een beetje voor de buhne denk ik. Gezien de wereldwijde uitdaging zijn er waarschijnlijk honderden centrales die het slechter doen en dus beter gesloten kunnen worden. We vegen ons eigen straatje schoon, maar elders komt het vuil weer terecht. Uiteraard moeten we van de kolencentrales af, maar pas als dit verstandig is. Overigens laat de tekst van de motie genoeg ruimte om de sluiting pas over vele jaren te realiseren. Dus er is nog hoop dat een goed moment wordt gevonden. Hals over kop is niet slim.

 2. marcel Spaas schreef:

  Kan iemand mij uitleggen wat we als NL komende 10 jaar aan stroom moeten gaan inkopen, waar dat dan vandaan komt en hoe vervuilend dat dan is? Kortom zijn we ons probleem niet gewoon duur aan het verleggen ipv structureel op te lossen?

  Sluiten van die centrales prima, maar graag ook het alternatief aangeven om objectief te informeren.

 3. Harry van Trotsenburg schreef:

  Hopelijk gaat het niet op kosten van de belastingbetaler.

  Toen de jongste Kolencentrales in de plan fase waren, wisten we al, dat dit op zijn voorzichtigst gesteld, niet verstandig was om te doen.

  Laat eerst de aandeelhouders de schade dragen, en stel voor de rest de politici, die zo kortzichtig waren dit toe te staan , persoonlijk aansprakelijk….

 4. Adri Ros schreef:

  Een onverwacht wijs besluit van de tweede kamer, en ik hoop dat ze dat zelf ook door hebben. Sluiten van alle kolencentrales is de beste zo niet enige manier om de aarde beneden de 2 graden opwarming te houden. Voor miljarden aan windmolens en zonnepanelen plaatsen, terwijl tegelijk de kolencentrales nog decennia doorstoken, is weggegooid geld omdat de wereld dan alsnog aan klimaatrampen ten onder gaat. Daarom hoop ik dat dit besluit uitgevoerd gaat worden en dat andere landen gaan volgen.