kolencentralesDe Tweede kamer stemde donderdag voor een motie die een vermindering van 55% CO2-uitstoot in 2030 mogelijk moet maken. De consequentie daarvan is sluiting van alle kolencentrales in het land. De onverwachte stemming op donderdagavond leverde een stand van 77-72 op. Wanneer de motie wordt uitgevoerd zou Nederland in lijn blijven met het klimaatakkoord van Parijs.

De motie is niet bindend voor de regering, maar de D66 en de PVDA zeggen dat ze zich nu ook sterk maken voor een snelle uitvoering van het besluit.

Vijf Nederlandse kolengestookte centrales werden vorig jaar al gesloten, maar er zijn nog vijf andere in bedrijf. Drie daarvan zijn pas een jaar in productie.  Maar die centrales zijn wel verantwoordelijk voor een stijging van 5% van de co2 uitstoot vorig jaar.

Stientje van Veldhoven zei tegen de Guardian: "De sluiting van grote kolencentrales - zelfs als ze onlangs werden geopend - is verreweg de meest kosteneffectieve manier om de doelstellingen van de overeenkomst van Parijs te bereiken, en alle landen moeten zulke vergaande maatregelen te nemen. We kunnen niet doorgaan met gebruik van steenkool als de goedkoopste bron van energie wanneer het de duurste is vanuit een klimaatperspectief. "

De volledige tekst van de motie luidt:

De Kamer,
gehoord de beraadslaging,

overwegende dat de wereld nog geen jaar geleden in Parijs vergaande afspraken maakte om de klimaatverandering een halt toe te roepen, en daarbij te streven naar een opwarming van de aarde van niet meer dan 1,5° Celsius;

overwegende dat dit forse beleidsmaatregelen zal vragen in alle deelne- mende landen, om de CO2-uitstoot snel genoeg te laten dalen, en dat verschillende rapporten aantonen dat voor Nederland de sluiting van de kolencentrales de goedkoopste optie is;

verzoekt de regering, ervoor te zorgen, dat het tijdpad voor sluiting van de kolencentrales in lijn is met de ambities uit het Parijsakkoord, en een verlaging van de CO2-uitstoot met 25% in 2020 en 55% in 2030,

en gaat over tot de orde van de dag.

Pechtold Klaver Segers

Kijk hier voor de stemming.

Lees meer in de Guardian

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. - Hier kun je lid worden. - En hier kun je doneren.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws