like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws
INLOGGEN

Milieudefensie belt banken plat in actie tegen foute beleggingen

Van: op 18 november 2018

bankenactie milieudefensie

Servicelijnen van ABN AMRO, ING en Rabobank waren vanmiddag overbelast door een actie van Milieudefensie. Bekende Nederlanders als Froukje Jansen, boze bankklanten en burgers belden de banken plat vanuit een callcenter op de Dam in Amsterdam en ruim tweehonderd locaties in het land. Zij eisen dat de banken hun geld weghalen bij de palmolie-industrie; een industrie die verantwoordelijk is voor grootschalige ontbossing, landroof en mensenrechtenschendingen. In totaal zijn per telefoon en internet meer dan 3500 klachten ingediend. De gemiddelde wachttijd liep op tot tien minuten.

Actrice en presentatrice Froukje Jansen gaf om 11.00 uur het startschot voor de landelijke actiedag: “Het is onbegrijpelijk dat de winst van palmoliebedrijven kennelijk belangrijker is dan de bomen, planten, dieren en de mens. Ik was geschokt door de verwoesting die ik zag in Indonesië. We moeten ons realiseren dat als we de natuur vernietigen, we onszelf vernietigen. Daarom is het tijd dat de banken duurzame keuzes maken.”

Rolf Schipper, campagneleider van Milieudefensie: “De massale klachtenstroom laat duidelijk zien dat Nederlanders willen dat hun spaargeld bijdraagt aan een betere wereld; niet aan de kap van het regenwoud. Banken, luister naar je klanten, en bescherm het regenwoud!”

Van Amsterdam tot Maastricht

Behalve vanuit het pop-up callcenter in Amsterdam werden de banken bestookt met mails en telefoontjes vanuit meer dan 200 huiskamer-meet-ups in onder meer Utrecht, Den Haag, Nijmegen, Eindhoven en Maastricht. Veel voorbijgangers in Amsterdam namen spontaan plaats in het belpanel en namen contact op met hun bank om een klacht in te dienen.

Stop investeringen in de palmolie-industrie

De drie grote Nederlandse banken investeerden de afgelopen jaren bijna 5 miljard euro in de palmolie-industrie. Palmoliebedrijven verwoesten op grote schaal het regenwoud, vernietigen flora en fauna en verjagen de lokale bevolking van hun land.

Nederlanders hebben via de website trekdegrens.nl inmiddels 78.000 ansichtkaarten gestuurd naar de banken met de oproep de palmolie-industrie vaarwel te zeggen.

Foto: Milieudefensie/Marten van Dijl

Lees meer over: ,

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws