De Nederlandse Staat moet aan de Europese luchtkwaliteitswet voldoen, maar hoeft daar nu geen extra plannen meer voor te maken. Dat blijkt uit de uitspraak van het gerechtshof in Den Haag vandaag. Milieudefensie ziet deze uitspraak als een stok achter de deur voor de regering en zal de uitvoering van de nieuwe plannen scherp in de gaten houden.
Het hof deed de uitspraak in het hoger beroep van de rechtszaak voor gezonde lucht die Milieudefensie aanspande tegen de Nederlandse Staat. Het hof stelde dat Milieudefensie de zaak met goede reden heeft gevoerd: het luchtbeleid was niet op orde en is inmiddels aangepast vanwege de rechtszaak van Milieudefensie. Daarom is de rechtszaak, ondanks de uitspraak van vandaag, toch een succes geweest.
Anne Knol van bij Milieudefensie: “Het hof is het met ons eens dat de Staat zich aan de Europese wet moet houden en dat de Staat niet voldoende deed om de luchtkwaliteit te verbeteren. Dankzij het winnen van ons eerdere kort geding moest de overheid haar luchtkwaliteitsplan aanpassen”. Inmiddels heeft de overheid haar beleid inderdaad aangepast: er is 10 miljoen euro extra beschikbaar gesteld om maatregelen te nemen. Daarmee vindt het hof dat de overheid nu genoeg doet. “Zonder deze rechtszaak had de overheid geen actie ondernomen, zegt ook het hof. Dus dat is goed nieuws. Maar wij vinden wel dat het luchtkwaliteitsplan beter moet en dat de overheid meer moet doen om onze gezondheid écht te beschermen. Dus daar zullen we ons voor in blijven zetten.”
‘Als de luchtkwaliteit maar verbetert’
Mede-eiser Janhuib Blans uit Amsterdam: “Dit is natuurlijk jammer, ik wil dat de overheid meer doet om onze gezondheid te beschermen. Bij mijn huis worden de luchtkwaliteitsnormen overschreden en ik heb daar dagelijks last van. Gelukkig heeft de gemeente Amsterdam net vorige week besloten om stap voor stap meer te gaan doen voor gezonde lucht en de luchtkwaliteit hier te verbeteren. Daar ben ik blij mee: linksom of rechtsom, als die luchtkwaliteit maar verbetert!”
Eisen
Milieudefensie en de mede-eisers eisten in het hoger beroep dat Nederland in ieder geval voldoet aan de Europese wet voor de luchtkwaliteit. Die normen zijn erg slap en om de gezondheid écht te beschermen is meer nodig. Daarom eiste Milieudefensie ook dat Nederland stopt met het schaden van onze gezondheid, en de strengere advieswaarden van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) hanteert als normen voor de luchtkwaliteit. De uitspraak betekent dat de overheid niet meer hoeft te doen dan wat ze nu doet.