Met nieuwe acties en campagnes breidt Milieudefensie haar werk richting Shell verder uit. Vorige week bezochten delegaties uit Argentinië en Oekraïne onder leiding van de Nederlandse tak van Friends of the Earth onder anderen de Shell aandeelhoudersvergadering en een delegatie van de Tweede Kamer. Zij verhaalden uit eerste hand over de gevolgen van Shell’s fracking-activiteiten in beide landen. Bovendien richt Milieudefensie haar pijlen op de wijze waarop Shell omgaat met de zogenoemde carbon bubble.
Volgens campagneleider Geert Ritsema is het logisch dat Milieudefensie in haar campagnes tegen fossiele brandstoffen de oliemultinational vaak tegen komt. “Shell is nu eenmaal een Nederlands bedrijf.” De milieuorganisatie spreekt Shell ook aan op de carbon bubble, onder meer via een campagne in de sociale media. Op twitter zijn #carbonbubble en #shell inmiddels trending topic.
Milieudefensie spreekt ook de investeerders aan. Ritsema: “Pensioenfonds ABP heeft ongeveer 1 miljard euro in Shell-aandelen. We gaan druk uitoefenen op het ABP.” Milieudefensie wil dat ABP haar Shell-aandelen van de hand doet.
Shell reageerde vorige week op de claims dat investeringen in teerzanden, fracking en andere onconventionele brandstoffen onrendabel zullen worden. In een 20 pagina’s tellende brief stelt Shell dat de analyse van de carbon bubble een aantal fundamentele denkfouten bevat. Shell stelt dat de mondiale energievraag blijft stijgen en 40 tot 50 procent van de energievoorziening ook na 2050 fossiel zal zijn. “Het gevaar bestaat dat belangengroepen de ‘carbon bubble-theorie’ gebruiken om het belangrijke issue van stijgende CO2-emissies in de atmosfeer te trivialiseren,” aldus Shell in de brief.
“De invloed van Shell op de Nederlandse overheid en het Nederlandse energiebeleid is groot. Wie daar iets wil veranderen, moet Shell beïnvloeden,” zegt Ike Teuling, campagneleider van Milieudefensie. Twee Shell-projecten waaraan Milieudefensie sinds kort aandacht besteedt zijn de fracking-activiteiten in Argentinië en Oekraïne.
Teuling wijst op de dubbele standaard van fracking-projecten: praktijken die in Nederland en de EU wettelijk zijn verboden, past Shell in Argentinië en Oekraïne zonder schroom toe. Zo wordt in Oekraïne giftig afvalwater opgeslagen in open bassins, wat leidt tot methaanemissies en de kans op ongelukken vergroot.
In Argentinië ligt een van de grootste schaliegasreserves ter wereld. Alle grote oliemaatschappijen zijn inmiddels dan ook vertegenwoordigd in Noord Patagonië waar een gas-bonanza plaatsvindt een ecologisch kwetsbaar gebied: Vaca Muerte. Shell neemt hier volgens Milieudefensie een loopje met haar eigen business principles, onder meer door belanghebbenden (boeren) niet te raadplegen over landgebruik, afvalwater niet of slecht te behandelen voor herinjectie in de bodem, en door boringen uit te voeren in ecologische beschermd gebied. Shell ontkent de aantijgingen.