Ondanks eerdere beloften weigert minister Wiebes om de industrie te laten betalen voor de noodzakelijke verduurzaming van de sector. Dit blijkt uit gesprekken tussen de minister en Milieudefensie in de laatste fase van de onderhandelingen over het Klimaatakkoord. We hebben altijd gezegd dat de eerlijke verdeling van lusten en lasten een breekpunt is, zegt directeur Donald Pols. “Wiebes zwicht voor grote vervuilende bedrijven en gooit de duurzame toekomst van Nederland te grabbel.”
Minister Wiebes beloofde in december dat “huishoudens en het mkb niet opdraaien voor de kosten van de transitie in de industrie”. Vlak voor de provinciale verkiezingen herhaalde Rutte die boodschap nog eens. Maar nu gebeurt het tegenovergestelde. De grote vervuilers vragen jaarlijks een miljard euro subsidie om hun CO2-uitstoot te verminderen. Het kabinet wil dat de industrie ongeveer de helft per jaar zelf opbrengt, de andere helft komt van de belastingbetaler.
“Wiebes kiest er voor om gezinnen en winkeliers te laten opdraaien voor de kosten van de grote vervuilers. Terwijl de winsten van grote bedrijven volgens Rutte ´tegen de plinten klotsen´, zijn mensen met een normaal of laag inkomen de pineut”, zegt Donald Pols. “Wij staan voor de taak om de komende jaren duurzaam te gaan wonen, reizen en consumeren. Dat grote rijke bedrijven vervolgens de hand ophouden bij gewone Nederlanders is voor ons onverteerbaar. Wij hebben anderhalf jaar meegepraat met goede hoop op een eerlijk resultaat, dat is ook beloofd maar die belofte is niet nagekomen.”
Het kán wel eerlijk
Uit de doorrekeningen van de planbureaus blijkt deze week dat het wel eerlijk kán. Pols: ‘De oplossing is een belasting op vervuiling die wordt teruggegeven als subsidie voor schone productie. Een oplossing die brede steun geniet onder economen, De Nederlandse Bank en de planbureaus. Dan hoeft er geen extra geld bij gewone Nederlanders gehaald te worden. Maar Wiebes wil dat niet.”
Pauzestand
De ondertekening van de klimaatplannen van Wiebes zijn opnieuw uitgesteld, naar dit najaar. “Er gaat te veel kostbare tijd verloren,” zegt Pols. “Terwijl in Den Haag al twee jaar wordt geklungeld, staan miljoenen Nederlanders in de pauzestand. Mensen die hun huizen willen isoleren, zonnepanelen willen installeren, ondernemers die innovatieve oplossingen voor de klimaatverandering willen uitrollen. Ze noemden zichzelf ´het groenste kabinet ooit, maar als het Klimaatakkoord een examen was is Wiebes gezakt.”