like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

Werkstress vermindert door natuurlijke elementen op de werkvloer

Van: op 7 november 2014

groen kantoorInterface heeft in Europa onderzoek laten doen naar de effecten van natuur op de werkplek. Hieruit blijkt dat werkplekken zonder natuur een significante nadelige invloed hebben op de gezondheid en het welzijn van kantoormedewerkers. Het ontbreken van natuurlijke elementen verhoogt de werkstress en vermindert de productiviteit.

Onder leiding van de Engelse professor Sir Cary Cooper is onderzoek gedaan naar de invloed van de fysieke kantooromgeving op het welzijn van werknemers. Het onderzoek is uitgevoerd onder 3.600 kantoormedewerkers uit Europa (Denemarken, Duitsland, Frankrijk, Nederland, Spanje, Verenigd Koningrijk en Zweden) en Dubai waardoor er per land een betrouwbaar beeld is verkregen van de kantooromgevingen en de invloed van natuurlijke elementen.

De resultaten zijn gebundeld in het Human Spaces Report. Uit het onderzoek blijkt dat ondanks dat een groot deel van het leven zich in stedelijke omgevingen afspeelt, mensen van nature een sterke affiniteit hebben met de natuur of met elementen daaruit. Voor organisaties die de productiviteit van hun medewerkers willen verhogen, is investeren in op natuur geïnspireerd design een must.

Enkele resultaten op een rij:

 • Kantooromgevingen met daarin natuurlijke elementen, zoals planten en daglicht, vergroten het welzijn van werknemers met 13% en verhogen de productiviteit met 8%;
 • Als het gaat om de ideale werkplek, noemt 42% van de respondenten daglicht als favoriet kenmerk. Toch heeft 42% van de respondenten geen natuurlijk daglicht en heeft 7% zelfs geen raam op de werkplek. (In Nederland is dit 4%).
 • Bijna de helft van de respondenten (40%, in Nederland: 41%) heeft aangegeven zich meer productief te voelen in een eigen kantoorruimte, terwijl 31% denkt in een kantoortuin het meest productief te zijn. In Nederland voelt slechts 17% van werknemers zich het productiefst in een open kantoortuin;
 • In hun favoriete werkomgeving willen Nederlandse werknemers de volgende vijf natuurlijke elementen:
 1. Daglicht (55%)
 2. Rustige werkomgeving (32%)
 3. Echte planten (22%)
 4. Heldere kleuren (16%)
 5. Het gebruik van natuurlijke materialen (14%)
 • 82% van de Europese respondenten geeft aan in een stedelijke omgeving te werken, tegen 67% in Nederland;
 • Nederlandse werknemers brengen gemiddeld 33 uur per week door op kantoor. Dit is nagenoeg in lijn met het Europese gemiddelde van 34 uur per week;

‘De werkomgeving heeft een grote invloed op het welzijn en de prestaties van medewerkers, maar wordt nog vaak gezien als een ‘hygiënefactor’. Het Human Spaces Report laat duidelijk het verband zien tussen de invloed van de werkomgeving en productiviteit. Het is geen toeval dat steeds meer werkgevers nu kiezen voor werkomgeving die werknemers inspireren en creativiteit stimuleren. Biofilisch ontwerp, ontwerpen geïnspireerd op de natuur, zijn daar een belangrijk onderdeel van’, zegt professor Sir Cary Cooper.

‘Contact met de natuur en ontwerpen die de natuur nabootsen blijken de gezondheid, prestaties en concentratie te bevorderen en stress te verminderen. Als het gaat om het ontwerpen van werkplekken die dit stimuleren, is het van belang om de kenmerken van de natuur op kantoor na te bootsen, zoals kleur en textuur. Het verbeteren van het welzijn, productiviteit en creativiteit van werknemers is essentieel voor het succes van de hele organisatie’, zegt Geanne van Arkel, hoofd duurzame ontwikkeling bij Interface.

Onderzoeksverantwoording

Het onderzoek waar het Human Spaces Report is gebaseerd is uitgevoerd onder 3.600 kantoormedewerkers uit Denemarken, Dubai, Duitsland, Frankrijk, Nederland, Spanje, Zweden en het Verenigd Koninkrijk. Het onderzoek toont de voordelen aan van biofilische ontwerpen, met name op het gebied van welzijn en productiviteit. Het laat ook zien hoe deze voordelen in de praktijk kunnen worden gerealiseerd. Het onderzoek is hiermee een aanvulling op bestaand onderzoek op dit gebied en biedt een blauwdruk voor natuurlijke en succesvolle organisaties.

Lees meer over: , ,

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws 

Reacties: (1)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. meta oostendorp schreef:

  “natuurlijke elementen op de werkvloer”, blijkt o.a. het welzijn van de werknemer te verbeteren. Hoe zou een wetenschapsresultaat eruit zien, indien men in een klas het welzijn van de kinderen meet, indien die voor een eigen plant of dier mogen zorgen en daar ook de verantwoording voor dragen?