like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

Nederlanders gaan bewuster met geld om dankzij energieverbruik

Van: op 29 november 2018

De economie trekt weer aan, de werkloosheid daalt, Nederlanders geven meer geld uit, allemaal tekenen van herstel. Het jaar 2018 is in financieel opzicht gezien het beste wat ons in al die jaren is overkomen. Toch kijkt de gemiddelde Nederlander steeds meer naar wat ze uitgeven en wordt er niet zomaar meer met geld gestrooid. Het CBS heeft onderzocht waarom de meeste huishoudens bewuster met hun energieverbruik omgaan. Hieruit kwam naar voren dat het vooral vanwege de kosten zijn en het milieu pas op de tweede plaats komt. Toeval? Of zijn mensen anders gaan denken over hun financiële uitgavenpatroon sinds de economische crisis?

Verassende resultaten

Het CBS heeft onderzoek gedaan onder ruim 3300 personen en onder andere vragen gesteld over hun gedrag met betrekking tot milieubewust leven. De belangrijkste conclusie was inderdaad dat veel huishoudens hiermee bezig zijn. Ongeveer 90% van de respondenten gaf aan dat zij energiebewust zijn, maar dit voornamelijk vanwege financiële redenen zijn en niet zozeer vanwege het milieu.

Uit datzelfde onderzoek kwam ook naar voren dat voornamelijk vrouwen hier meer op letten dan mannen. Ongeveer 78% van de vrouwen gaf te kennen dat zij eerder een stekker uit het stopcontact halen in tegenstelling tot 71% van de mannen. Ook zou 67% van de vrouwen zich warmer aankleden in plaats van de thermostaat hoger zetten. Van de mannen zou ongeveer 60% liever een trui pakken, dan het huis verwarmen. Kortom, Nederlanders zijn meer energiebewust dan voorgaande jaren.

Eigen portemonnee vs. het milieu

De kernreden is voornamelijk vanwege het financiële plaatje, maar toch zeggen veel mensen ook dat ze sommige handelingen altijd verrichten. Denk aan het aanzetten van de vaatwasser als deze vol is, het licht uitdoen van het verlaten van een ruimte of de stekker uit het stopcontact halen als de telefoon weer is opgeladen. Dit lijken veel redenen om kosten te besparen, maar indirect wordt er wel degelijk aan het milieu gedacht. Het CBS kwam dan ook tot de conclusie dat nog geen derde dit openlijk toegeeft, maar in de praktijk zijn veel meer mensen er dus mee bezig. Een mooi samenspel tussen kostenbesparing en milieubewust handelen.

Vergelijken en beslissen

Maar niet alleen vanwege het energieverbruik proberen veel huishoudens kosten te besparen, mensen denken tegenwoordig in het algemeen bewuster na over wat ze uitgeven. Grotendeels komt dit vanwege de magere economische jaren die Nederland net achter de rug heeft. Bij de aanschaf van een bepaald product wordt er eerst vergeleken waar iemand de goedkoopste optie kan krijgen. Zo merkt Internetvergelijk.nl bijvoorbeeld dat mensen veel vaker de vergelijker raadplegen als ze bijvoorbeeld een alles in 1 pakket of internetdienst willen afsluiten. Mensen zijn continu op zoek naar de voordeligste optie om zoveel mogelijk kosten te besparen. In ieder geval een goed teken dat veel mensen bewuster om gaan met hun financiën.

Meer artikelen uit de categorie: Info