like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

Tips om duurzamer met de elektriciteit in je huis om te gaan.

Van: op 28 november 2018

Het verbruik van elektriciteit neemt de afgelopen jaren per huishouden flink toe, en dit zal ook de komende jaren zo blijven. We maken steeds meer gebruik van elektrische apparaten, zoals airfryers, elektrische auto’s tot koken op elektriciteit. Hoe zorg je er voor dat je daar een beetje duurzaam mee om gaat? Je leest het in dit artikel.

Kijk kritisch naar je energieleverancier

Ieder jaar word je weer om de oren geslagen met de beste aanbiedingen m.b.t. energie en wordt je aangespoord met iPads en kortingen om over te stappen op een nieuwe energieleverancier. Kijk niet alleen naar deze prijs, maar kijk ook iets verder naar hoe deze leverancier haar energie opwekt. De verschillen zijn vrij groot. Lees er meer over in dit artikel. Je ziet vaak terug dat de goedkoopste niet altijd de meest duurzame zijn, maak hier zelf een afweging voor jouw situatie.

Beperk je eigen verbruik

Dat we steeds vaker gebruik maken van elektrische apparatuur betekent niet dat we niet hoeven te letten op ons totale energieverbruik. Er zijn een aantal simpele oplossingen waar je zowel energie als geld eenvoudig mee kunt besparen:

 

Ledverlichting

Door je oude verlichting te vervangen door ledverlichting kun je eenvoudig besparen op je energierekening. Hoewel de initiële aanschafprijs hoger is, gaat de verlichting aanzienlijk langer mee en is zuiniger in gebruik.

 

Sluipverbruik

Ga sluipverbruik tegen door gebruik te maken van tijdschakelaars. Doe je je telefoon bijvoorbeeld ’s nachts aan de lader? Dan kun je ervoor kiezen hier een tijdschakelaar tussen te zetten. Zo verbruik je minder energie en dit is tevens beter voor de batterij van je telefoon. Hetzelfde kun je doen voor andere elektrische apparaten in je woning. Ook is dit veiliger en neemt de kans op brand hierdoor aanzienlijk af.

 

Zuinigere apparaten

Kies bijvoorbeeld voor 12 volt tuinverlichting in plaats van reguliere 230 volt verlichting. Dit is veiliger, zuiniger en het aantal opties is zeker niet minder. Met de juiste installatiekabel of het juiste installatiedraad is dit zo gepiept.

 

Elektrisch rijden of zelfs minder rijden

Door elektrisch te gaan rijden draag je fors bij aan de verduurzaming van deze wereld. Je kunt hier nog een stapje verder in gaan door thuis een duurzame werkplek te creëren, waardoor je minder woon-werkverkeer kilometers zult maken.

Webshops als Elektramat bieden je een groot aantal opties om veiliger en zuiniger te werk te gaan met elektra binnenshuis.

Meer artikelen uit de categorie: Info

Bijna iedereen voelt de crisis en Duurzaamnieuws behoort tot de organisaties waar de pijn meteen steekt. Een heel groot deel van onze inkomsten is plots weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want ook dit gaat voorbij en dan is een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!