• Service
  • Over ons
  • Vacatures
    • Vacatures via Greenjobs.nl
    • Vacatures via Duurzame Vacaturebank
  • Contact
  • Ledeninfo
Duurzaamnieuws
  • Home
  • Nieuws
  • Inzicht
  • Opinie
  • Klimaat
  • Voor de Toekomst
  • Economie
  • Boeken
  • Kantelpunten
  • Auteurs
    • Peter van Vliet
    • Jac Nijssen
    • Han Blok
    • Jan Torringa
    • Huib Stam
    • Gastauteurs
  • Zoek
  • Menu Menu

Nederlanders mogen als eerste Europeanen kweekvlees proeven

9 juli 2023|doorredactie|invoeding

mosa kweekvlees

Nederland is het eerste land in de Europese Unie waar kweekvlees uit het lab zal kunnen worden geproefd door consumenten. Het land wil zich positioneren als wereldspeler in de snel groeiende industrie.

Kweekvlees is geen vleesvervanger maar toch komen er geen dieren aan te pas. Het wordt gekweekt uit dierlijke stamcellen die groeien in een reactor, buiten het lichaam van het dier dus.

De technologie is wereldwijd in snelle ontwikkeling. In de Verenigde Staten en Singapore is er al groen licht voor de verkoop van laboratoriumkip. Italie wil kweekvlees juist verbieden.

Voortrekkersrol

Zover is het in Europa nog niet, maar Nederland neemt een eerste stap. Het  Ministerie van Landbouw en het Ministerie van Volksgezondheid hebben er samen met kweekvleesbedrijven een gedragscode afgesproken voor proeverijen.

De stap loopt vooruit op goedkeuring van kweekvlees onder de EU Novel Foods-regulering. Nederland wil zich positioneren als speler op wereldniveau en heeft daarvoor 60 miljoen euro toegezegd voor de uitbouw van een robuuste industrie.

“Dit is ontzettend goed nieuws voor Nederland”, zegt Krijn de Nood, ceo van kweekvleesbedrijf Meatable. “We weten dat gecultiveerd vlees aanzienlijk kan helpen om onze impact op het klimaat terug te dringen. Door het proeven van deze producten mogelijk te maken, houden we onze voortrekkersrol in Europa en daarbuiten. Dit betekent dat we consumenten onze producten kunnen laten proeven en ervaren, en onze producten met hun feedback nog beter kunnen maken.”

Enorm potentieel

De transitie naar artificiële vleesvarianten heeft een enorm potentieel voor milieu en klimaat. Jaarlijks worden immers zo’n 70 miljard dieren geslacht voor hun vlees, en de VN-Voedsel en Landbouworganisatie (FAO) verwacht dat de vleesconsumptie met nog eens 70 procent zal groeien tegen het midden van deze eeuw.

De impact op het milieu en het klimaat is enorm. Veeteelt is een van de grootste oorzaken van de klimaatopwarming, goed voor 14,5 procent van de uitstoot van broeikasgassen.

Daarnaast hebben al die koeien, varkens en kippen ruimte nodig, en ook de productie van hun voeder neemt veel grond in beslag. Veeteelt is goed voor meer dan 80 procent van het totale landbouwareaal in de wereld, en door de druk op waardevolle bossen en natuurgebieden eist dat ook een hoge tol van de biodiversiteit.

Snelle groei

Een marktstudie van consultancybedrijf A.T. Kearney uit 2019 voorspelt dat vleesvervangers en laboratoriumvlees samen in 2040 al goed kunnen zijn voor meer dan de helft van de totale vleesproductie.

Voorlopig leiden vleesvervangers de dans, maar kunstvlees is begonnen aan een inhaalbeweging. Dankzij de snelle ontwikkelingen in de biotechnologie kan kunstvlees tegen 2040 al goed zijn voor 35 procent van de totale vleesproductie in de wereld, schat het rapport.

duurzaam nieuws en duurzame informatie op mastodon
  • Link naar Facebook
  • Link naar LinkedIn
  • Link naar Mail

Blijf op de hoogte met de nieuwsbrief. Meld je hier aan.

( Je kunt ons ook steunen door lid te worden of te doneren )

Nieuws

  • Waterzuivering
    Minder uitstoot broeikasgas bij waterzuivering11 mei 2025 - 10:40
  • geo-engineering
    Britten gaan experimenteren met de atmosfeer, ondanks risico’s7 mei 2025 - 18:26
  • overshoot day
    Overshoot Day: Voetafdruk Nederland kleiner dan gedacht3 mei 2025 - 10:06
  • links rechts politiek
    Peilingen: NSC verdampt, Wilders’ PVV zinkt weg, brede linkse winst30 april 2025 - 08:00
  • giftige chemie
    Giftige chemie, die andere bedreiging van de wereld28 april 2025 - 10:55

Inzicht

  • boeren met de natuur
    Boeren, bomen en biodiversiteit: de terugkeer van levend land11 mei 2025 - 10:16
  • groene groei
    Groene groei is een sprookje, trap er niet in4 mei 2025 - 15:04
  • landbouw geen roofbouw
    Nederland Gifland: Van gezondheidsklachten tot verlies van biodiversiteit3 mei 2025 - 10:43

Opinie

  • elektriciteitsnet
    Innovatieve bedrijven de dupe van netcongestie: een dubbele verliespost voor Nederland28 april 2025 - 11:26
  • hoogoven
    Gure tijden in staal vragen om slim investeren17 december 2024 - 15:42
  • bosbrand
    We hebben een nieuwe alarmfase: klimaatverhitting23 juli 2024 - 17:17

Duurzaamnieuws wordt mede mogelijk gemaakt door:

elektrischeautolease.nl - elektrische auto leasen

energie aanbiedingen
energie vergelijken

Service

  • Gratis nieuwsbrief
  • Lid worden
  • Doneren
  • Privacy policy
  • Blog
  • Mastodon

Rubrieken

  • Nieuws
  • Inzicht
  • Opinie
  • Info

Onderwerpen

  • Energie
  • Economie
  • Klimaat
  • Voeding
  • Hormoonverstoorders
  • Kantelpunten
  • Corona

Creative Commons-Licentie

CC uitsluitend van toepassing op tekst redactie. Overige content alle rechten voorbehouden aan auteurs / producenten.

Duurzaamnieuws, nieuws over duurzaamheid

is een uitgave van stichting iNSnet.

duurzaam nieuws en duurzame informatie op mastodon
duurzaam nieuws en duurzame informatie op facebook
duurzaam nieuws en duurzame informatie op twitter
duurzaam nieuws en duurzame informatie op rss
EU laat industrie het milieu verder vernietigen met toelating glyfosaat glyfosaat pesticide mode microvezels Circulair productontwerp wordt de norm in Europa
Scroll naar bovenzijde

Cookies en privacy

Om de privacy van de gebruikers van Duurzaamnieuws.nl zo goed mogelijk te beschermen plaatsen we geen tracking cookies op de site. Meer over cookies en privacy vind je in ons privacy reglement.

Privacy verklaring
Sluiten