Slechts 21% van de kiezers wil dat het huidige kabinet doorgaat na de verkiezingen. En bijna de helft geeft de voorkeur aan een zakenkabinet, waarin de ministersposten worden toegewezen aan experts op basis van kennis en kunde, in plaats van politici. Dat blijkt uit onderzoek van Peil.nl
De uitkomsten van De Stemming van 20 september bevestigen opnieuw dat het vormen van een regering na 17 maart volgend jaar een lastige klus gaat worden. De huidige coalitie staat zwaar onder water met 65 zetels in de peiling. En nog maar 21% van de kiezers heeft een voorkeur voor het voortzetten van het huidige kabinet van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie.
Maar ook de opties van een linkse coalitie, of deelname van PVV of Forum voor Democratie, komen niet veel verder dan een kwart van de kiezers.
Winnaars en verliezers
Als de verkiezingen nu gehouden zouden worden, zouden FVD en PvdA de grote winnaars zijn. D66 en CDA krijgen de grootste klappen. De VVD blijft stabiel rond 33 zetels, maar ook dat is maar 22% van de stemmen.
Het lijkt er vooral op dat de politiek als geheel de grote verliezer is, gezien de opmerkelijk voorkeur voor een zakenkabinet.
Wellicht heeft het zwabberbeleid rond de coronamaatregelen bijgedragen aan de roep om vakkundige leiding van het land.
Maar ook andere problemen, zoals de stikstofaanpak, de hervormingen van de landbouw, duurzame energie en de aanpak van de klimaatcrisis in het algemeen zijn sterk inhoudelijke onderwerpen die vragen om gerichte expertise. En daar ontbreekt het bij politici te vaak aan.
VVD boekt coronawinst
Opvallend is de coronawinst van de VVD. De partij stond begin maart nog op 20 zetels in de peilingen. Dat betekende een stevige afstraffing van het algemene beleid. Na maart begon de partij aan een opmars met een hoogtepunt rond 35 zetels in augustus. Wanneer de partij en vooral de persoon van Mark Rutte minder in beeld komt wanneer de coronacrisis gaat afzwakken, is de vraag of daarmee de positie van de VVD weer terugvalt.
Duurzaamheid vraagt krachtig beleid
Opnieuw een lange formatie of een zwakke coalitie zijn beide niet in het belang van duurzaamheid. Die vraagt om doortastende maatregelen die op lange termijn stand houden en verlichting brengen in de klimaat, economische en gezondheidscrises waar we ons in bevinden.
Het lijkt alsof veel kiezers dat aanvoelen in hun voorkeur voor een zakenkabinet. Immers, de urgentie van de problemen gaat ver voorbij aan politieke voorkeur. Misschien is dat besef een beetje winst van de voorbije maanden.