like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

Nederlandse social enterprises internationaal in de lift

Van: op 23 december 2017

chivas venture social enterprises

Steeds meer ondernemers zien kansen om maatschappelijke problemen op innovatieve wijze aan te pakken. Deze social entrepreneurs maken de wereld een betere plek, dankzij baanbrekende producten of diensten. Nederland investeert volop in bedrijven die inzetten op social impact en is daarmee een kweekvijver voor social entrepreneurs. Chivas Venture, een internationale competitie voor social entrepreneurs geïnitieerd door whiskymerk Chivas Regal, koos daarom Nederland als standplaats voor haar wereldwijde finale. De komende maanden gaat Chivas in 29 landen op zoek naar de beste social entrepreneurs. Zij krijgen in Nederland een podium om hun idee te pitchen en maken daarbij kans op funding, in totaal wordt er 1.000.000 dollar verdeeld. Na een recordaantal inzendingen presenteert een vakjury nu vijf Nederlandse social entrepreneurs die tegen elkaar strijden voor een plek in de wereldwijde finale.

Volgens Harry Hummels (hoogleraar Sociaal Ondernemerschap aan Universiteit Utrecht), zijn maatschappelijke ondernemingen, ook wel social enterprises, van essentieel belang: ‘De private sector kan een waardevolle oplossing bieden voor maatschappelijke problemen. Daarnaast hebben social enterprises de afgelopen jaren een enorme boost aan de groei van de Nederlandse economie gegeven, zo wees onderzoek van McKinsey in 2016 uit*. Daarom is het belangrijk om social entrepreneurs de ruimte te geven impact te maken met hun onderneming.’

 

Innovatie bevorderen

Chivas Regal zet de traditie van oprichters James en John Chivas voort: de broers deelden hun succes door te investeren in hun lokale gemeenschap. Chivas Venture investeert in ondernemingen die een waardevolle bijdrage leveren aan duurzame ontwikkelingsdoelen. ‘Dat is hard nodig. Het bevorderen van een innovatieve, op maatschappelijke groei gerichte economie komt niet uit zichzelf tot stand. Chivas Venture zet maatschappelijk ondernemerschap in de spotlight en spoort ondernemers daarmee aan vernieuwing na te streven gericht op ons gemeenschappelijk belang. Daarnaast stimuleert Chivas de winnaars via het prijzengeld om op de ingeslagen weg door te gaan’, aldus Hummels.

Nederlandse finalisten

De vakjury, bestaande uit Harry Hummels, Marcello Palazzi (ondernemer en medeoprichter van B Lab Europe en Progressio Foundation) en de Nederlandse finalist van vorig jaar Judith Joan Walker (Director of Operations, ‎African Clean Energy) stonden voor de lastige opgave om een top vijf samen te stellen. De finalisten zijn geselecteerd aan de hand van beoordelingscriteria onder andere gefocust op zeventien duurzame ontwikkelingsdoelstellingen.

Dit zijn vijf van de meest beloftevolle social enterprises van Nederland:

  • Yellow Pallet verwerkt bananenvezels (een afvalproduct van de bananenplant) tot verbindingsblokken voor transportpallets. De blokken leveren een houtbesparing op van 26 tot 32 procent ten opzichte van houten pallets.
  • Inspidere ontwikkelt onder andere duurzame ecologische synthetische stoffen, waarvan de grondstof wordt gewonnen uit mest. Met een wetenschappelijke benadering wordt kennis vertaald naar nieuwe materialen en methoden.
  • Villagepump ontwikkelt betaalbare waterzuiveringssystemen voor diegenen die schoon water nodig hebben, maar dit niet tot hun beschikking hebben.
  • Land Life Company produceert biologisch afbreekbare ‘boomcouveuses’ die het mogelijk maken om in droge gebieden weer nieuwe gewassen te laten groeien.
  • Bluerise gebruikt de warmte uit de bovenste laag van tropische oceanen om generatoren mee aan te drijven die elektriciteit opwekken. Het ijskoude water op kilometers diepte wordt met leidingen naar de kust getransporteerd om huizen en gebouwen van koeling te voorzien.

Lees meer over:

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws

Bijna iedereen voelt de crisis en Duurzaamnieuws behoort tot de organisaties waar de pijn meteen steekt. Een heel groot deel van onze inkomsten is plots weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want ook dit gaat voorbij en dan is een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!