Europa dreigt volgend jaar opnieuw te worden getroffen door golven van corona-infecties, waarschuwt de Franse wetenschappelijke raad. Zelfs als de lockdowns het aantal nieuwe infecties verminderen zijn nieuwe ziektegolven waarschijnlijk zolang er geen vaccin beschikbaar is.
De tweede golf die Europa teistert, zou eind december of begin 2021 kunnen afnemen, zei de Franse raad in een verklaring op 30 oktober, zo meldt AFP.
Maar zolang er geen vaccin beschikbaar is – en dat kan naar verwachting tot ver in het nieuwe jaar duren – zijn nieuwe uitbraken zeer waarschijnlijk.
Weerpatronen, de effectiviteit van test-and-trace-beleid en de stringentie van lockdowns zullen allemaal een impact hebben op de timing, intensiteit en duur van nieuwe golven.
Verschillende strategieën
Het adviesorgaan liet verschillende mogelijke strategieën zien om met opeenvolgende infectiegolven om te gaan. Een daarvan zou een “aan / uit-strategie” zijn van gedeeltelijke lockdowns om de circulatie van het virus te beperken. Maar de maatschappelijke tolerantie voor dergelijke maatregelen kan een probleem worden.
Een andere benadering, die de voorkeur geniet van verschillende Aziatische landen, Denemarken, Finland en Duitsland, is erop gericht het aantal nieuwe gevallen onder een bepaalde drempel te beperken en onmiddellijk actie te ondernemen als het aantal gevallen begint te pieken.
Deze “vroege interventie” -strategie zou op de lange termijn het minst schadelijk zijn voor economieën, aldus de raad.
Iedereen testen, helpt dat?
Terwijl landen over de hele wereld moeite hebben om hun coronavirus-tests op te schalen, slaagde Slowakije er in het laatste oktober-weekend in om meer dan 3,6 miljoen mensen – tweederde van de bevolking – in twee dagen tijd te testen.
Iets meer dan 1% van de deelnemers testte positief, ongeveer 38.359 mensen in totaal, volgens de officiële website van het programma.
Mike Tildesley, een expert op het gebied van infectieziekten aan de Universiteit Warwick en een wetenschappelijk adviseur van de Britse regering, zei dat effectieve massatesten op de lange termijn kunnen worden gebruikt als alternatief voor een lockdown om de verspreiding van ziekten te beheersen.
Maar dan moeten ze wel met een paar dagen tussenpozen herhaald blijven worden. Want iemand die vandaag nog negatief is, kan morgen besmet raken. Bovendien hebben de sneltests een hoge foutmarge.
De vraag is dan welke landen er operationeel toe in staat zijn om hun hele bevolking minstens wekelijks te kunnen testen. En aansluitend afdoende maatregelen te nemen om verdere infectie ook daadwerkelijk te voorkomen.
Lees ook: De laatste ontwikkelingen rond het coronavirus en COVID-19