like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

Nieuw inzamelnetwerk haalt 87.000 kilo fietsaccu’s op

Van: op 9 juli 2015

energieopslagIn 2014 zamelde Nederland maar liefst 87 ton kilogram fietsaccu’s in. Dat blijkt uit het jaarverslag 2014 van Stibat (Stichting Batterijen). Consumenten konden hun afgedankte fietsaccu’s inleveren bij de fietsdealers, een inzamelnetwerk dat met ondersteuning van Stibat dat jaar werd opgezet. Daarmee bewees de stichting in korte tijd een effectief inzamelnetwerk op maat te kunnen opbouwen. 

In totaal is in Nederland in 2014 meer dan 3 miljoen kilogram batterijen ingezameld via de 24.000 inleverpunten van Stibat. Afgezet tegen het aantal op de markt gebrachte batterijen staat dit gelijk aan 44,6 procent, bijna twee keer zo veel als de Europees vastgestelde inzameldoelstelling van 25 procent.

Fairphone 3_Staring lady

Specifieke oplossing
Jaarlijks verschijnen ongeveer 220.000 elektrische fietsen op de Nederlandse markt. Fietsproducenten en ‑importeurs hebben een innameplicht, maar beschikten niet over het netwerk om de accu’s veilig en verantwoord in te zamelen en te verwerken. In samenwerking met Stibat is een inzamelnetwerk via de fietsdealers opgezet. Consumenten kunnen hun afgedankte fietsaccu’s nu eenvoudig daar kwijt. Een mooi voorbeeld van maatwerk: het ontwikkelen van specifieke oplossingen voor specifieke branches of batterijsoorten. De doelstelling van Stibat was een gewicht van 80 ton kilogram in te zamelen, het resultaat overtrof dat ruim met 7 ton. In totaal is 87 ton aan fietsaccu’s ingezameld.

Maatwerk de norm
Met de opbouw van dit nieuwe inzamelnetwerk zette Stibat zich stevig op de kaart als serviceverlener van maatwerk. Een belangrijk voordeel voor de toekomst; de vraag naar mobiele energiedragers neemt immers toe en er zijn steeds meer toepassingen mogelijk. Maatwerk wordt de norm. Als ervaren partner verkent Stibat proactief de markt en bekijkt de stichting welke oplossingen en inzamelsystemen mogelijk zijn. Stibat biedt (maatwerk)oplossingen op het vlak van logistiek, administratie, operations en recycling.

Over Stibat
Stibat (Stichting Batterijen) organiseert als non-profitorganisatie de inzameling en recycling van afgedankte batterijen in Nederland. In 1995 richtten batterijenproducenten en ‑importeurs Stibat op om aan de wettelijke inzamel‑ en recycleverplichtingen te voldoen. In twintig jaar tijd bouwde de stichting een landelijk dekkend inzamelnetwerk op bij winkels en scholen. Dankzij dit netwerk en de samenwerking met professionele partners zamelt Stibat jaarlijks negen van de tien afgedankte batterijen gescheiden in. Stibat biedt dè oplossing voor het veilig en verantwoord inzamelen en recyclen van batterijen. Kijk voor meer informatie op de websites van Stibat en Lege Batterijen.

Lees meer over:

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws