like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

Coalitie voor Betere Reclame wil reclame met meer maatschappelijke impact

Van: op 9 juli 2015

billboard huisReclame kan maatschappelijke vooruitgang voeden én bijdragen aan een betere wereld, door mensen te inspireren en aan te spreken. De wereld verandert ten goede wanneer reclame meer betekenisvol wordt ingezet, vinden vier marketingexperts. Samen zijn ze daarom de Coalitie Betere Reclame begonnen. Daarmee willen ze consumenten, marketeers en adverteerders bewust maken van de impact die betekenisvolle reclame kan hebben voor een betere wereld in zin van duurzaamheid en maatschappelijke verantwoordelijkheid. Op de gloednieuwe site www.beterereclame.nl kan iedereen reclames beoordelen en zo bijdragen aan kwalitatief onderzoek naar wat mensen onder betekenisvolle reclame verstaan. In de herfst komt er een event om met alle geïnteresseerde partijen inzichten te delen en discussie te voeren.

‘Precies goed of net fout’

Fairphone 3_Staring lady

Bedrijven en instellingen bieden vaak oplossingen voor grote en kleine maatschappelijke vraagstukken. En steeds vaker laten ze in hun reclame zien hoe ze dat doen of roepen ze mensen op bewuster of duurzamer te leven. Maar organisaties willen met reclame natuurlijk ook meer verkopen of een beter imago creëren. Dat gaat soms prima samen. Maar het kan ook heel erg fout gaan. Bijvoorbeeld wanneer het er te dik bovenop ligt. Of wanneer het niet klopt met het beeld dat mensen van een bedrijf hebben. De grens tussen 'precies goed' en 'net fout' is vaak flinterdun. Daarom verzamelt de Coalitie Betere Reclame meningen over wat wat mensen betekenisvolle reclame vinden waartoe ze zich aangetrokken voelen.

Vertrouwen in merken herstellen

Met die kennis wil de Coalitie Betere Reclame een positieve dialoog aangaan met marketeers en decisionmakers over de rol van reclame in de samenleving. Daarmee willen de initiatiefnemers het bedrijfsleven ondersteunen om met reclame meer én betere impact te hebben: zowel voor individuen, voor merken als voor de wereld. Een wereld waarin het vertrouwen in merken hersteld wordt. Omdat die meer middenin de maatschappij komen te staan, minder vanuit zichzelf redeneren en zo meer aansluiten op wat mensen belangrijk vinden.

Absorptievermogen maandverband

“Veel merken ambiëren betekenis te hebben voor mensen. We willen ze helpen met kwalitatieve data die we nu verzamelen. Reclames voor maandverband zijn een goed voorbeeld. Die gaan al decennia over blauwe inkt uit een potje gieten en praten over absorptievermogen, waar ze veel meer zouden aanspreken als het zou gaan over  wat een vrouw écht belangrijk vindt. Waar P&G prachtig op ingespeeld heeft met haar ‘what it means to be a girl’ campagne. Of de Real Beauty campagne van Dove, nog zo’n voorbeeld.“

Waardevolle verbintenissen

Bart Brüggenwirth van b-open, Aafke van Sprundel van Awareness Initiatives, Veronique Swinkels van BBK/Door Vriendschap Sterker en Ynzo van Zanten van GreenInc onderschrijven ook het Brandshare onderzoek van Edelman (nov. 2014) waarin bevestigd werd dat “74% van de consumenten ervanuit gaat dat merken enkel uit eigenbelang contact met hen maken en dat terwijl maar liefst 91% juist waardevolle verbintenissen wil aangaan met merken. Slechts 12% vindt dat merken dit momenteel goed doen”. De Betere Reclame Coalitie denkt dat het tijd is om grotere waarde te halen uit de 500 miljard dollar die jaarlijks aan media-inkoop wordt uitgegeven.

Event: dialoog en nieuwe reclamemodellen

In het najaar van 2015 organiseert de Coalitie Betere Reclame een event om met iedereen die interesse heeft in gesprek te gaan om te komen tot eventuele nieuwe reclamemodellen, concepten en ideeën die passen bij een duurzame, sociale en betrokken samenleving.

Lees meer over: ,

Meer artikelen uit de categorie: Inzicht

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws