like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws
INLOGGEN

Nieuw onderzoek: neonicotinoïden toch oorzaak van bijensterfte

Van: op 27 oktober 2013

neonicotinoïdenBijenvolken worden al jaren gedecimeerd, maar echte verklaringen waren er tot nog toe nauwelijks. Daarom bleven onderzoekers verder zoeken naar factoren die de problemen met de gezondheid van bijen, waaronder infecties , insecticiden en landbouwpraktijken wel kunnen verklaren. Allemaal leken ze in verband te staan met bijensterfte, maar de echte oorzaak was waarschijnlijk complex, zo werd gedacht.

Daar lijkt nu een doorbraak in te zijn gekomen. Italiaanse onderzoekers onder leiding van Francesco Pennacchio, van de Universiteit van Napels Federico II hebben ontdekt dat een specifieke groep insecticiden, neonicotinoïden, veranderingen in het immuunsysteem van insecten veroorzaakt, waardoor bijen na blootstelling kwetsbaarder zijn voor infecties. Dat proces hebben ze op moleculair niveau vastgesteld.

Bijen hebben een aangeboren immuunsysteem dat in staat is veroorzakers van infecties te herkennen. Dat systeem is evolutionair heel oud en wordt door veel soorten gedeeld. Uit eerder onderzoek bij zoogdieren was al gebleken, dat neonicotinoïden de werking van genen die zijn verbonden met het immuunsysteem, beïnvloeden. Dat gebeurt door het blokkeren van een belangrijke regulator van het aangeboren immuunsysteem, een eiwit genaamd NF-kB.

De onderzoekers testten deze methode met succes op fruitvliegjes, en vervolgens ook op bijen. Daaruit bleek dat bijen die geen dosis neonicotinoïde kregen, een virale infectie gewoon konden weerstaan. Maar twee andere groepen, die werden blootgesteld aan de neonicotinoide insecticiden clothianidin en imidacloprid vertoonden wel reacties: hoe meer bestrijdingsmiddelen werden toegediend, hoe groter de kans op infectie.

Bijen worden dus niet direct door neonicotinoïden gedood. Maar de neonicotinoïden verzwakken het immuunsysteem van de insecten zodanig, dat ze aan een breed scala van infecties kunnen bezwijken.

Een recente studie die werd gepubliceerd in Ecology Letters laat zien hoe een bijenvolk instort als gevolg van langdurige blootstelling aan zeer lage dosis neonicotinoïden. In die studie gaat het om blootstelling aan residuniveaus in stuifmeel en nectar die ook in de Nederlandse situatie in land en tuinbouwgebieden volop voorkomt in het vrije veld.

Deze resultaten bieden een stevige ondersteuning voor de poging van de Europese Unie om het gebruik van neonicotinoïden definitief te verbieden, een beslissing die eerder dit jaar al tijdelijk werd genomen. Verschillende chemische bedrijven hebben aangekondigd dat ze de EU zullen aanklagen om het verbod in te trekken. Het zal nu moeilijker worden om die aanklacht te onderbouwen.

Links:

Het onderzoek

Publicatie in Chemistry World

Ecology Letters

 

Lees meer over: ,

Meer artikelen uit de categorie: Inzicht

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws
 

Comments (2)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. T. Zondervan schreef:

  Dat is idd opvallend. Ik heb mijn tuin (in een Vinexlocatie) al een jaar of 10 volledig ingericht op vogels, vlinders, bijen en ander vrolijk fladderend spul en tuinier volledig biologisch. 2 jaar geleden en vorig jaar verloor ik veel planten door de vorst (ik zit op 2 leemlagen op ingeklonken oude poldergrond, dus zeer vorstgevoelig). Verschillende doodgegane planten haalde ik ‘opnieuw’ in mijn tuin door aankoop in pot,of door zaad opkweek. Ik koop altijd zaad van de Cruydhoek en planten bij een bekende goede tuinier (Coen Jansen) of op biologische markten. Dit jaar viel me op dat de vlinders weer wat terug waren gekomen, maar wel erg eenzijdig en de libel wegbleef, de bijen inderdaad naar de ‘oude’ planten trokken. Gelukkig kwamen de musjes weer terug na een jaar vrijwel geen enkele mus, maar dat is misschien ook omdat ik schuil/nestkastjes heb en ze bijvoer vanwege de wijk, waarin nauwelijks nog ‘normale’ tuinen zijn te vinden..en men de bermen gemaaid wil hebben vanwege die rare planten (o.a. beetje brandnetel, veel te gevaarlijk voor de kinderen…jaja) in de bermen…
  Gelukkig rukt ook de moestuin-, berm- en natuurlijk tuinieren maffia op hier…
  Van Nederland is inmiddels bekend dat wij sinds 2011 De pleitbezorgers zijn in Europa van Monsanto…&Co. Inmiddels zou zo’n 3/4 van al het zaad door hen al gemanipuleerd zijn, vooral groentezaden. Of dat laatste echt waar is weet ik niet.
  Dus al proberen we het nog zo goed te doen, als het zaad toenemend gemanipuleerd is….beginnen we niets. Is geen kruid tegen gewassen..

  Ik zie jullie op de protestbijeenkomst tegen Monsanto??!!

 2. Jet Rood schreef:

  En nu dus eindelijk wel bestrijdingsmiddelen verbieden die dit veroorzaken. We kunnen niet zonder de bij.Daarnaast ben ik er van overtuigd dat manipulatie in laboratoria planten minder aantrekkelijk maken voor bijen.
  Mijn huisarts heeft een vrij grote tuin met daarin een bijenkast. De enige plant waar ze op af kwamen was St. janskruid; toch een ‘oerplant’ om het zo maar even te noemen. Planten worden gekleurd, ruiken weinig of niet meer; dit is niet goed!