like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws
INLOGGEN

Fairtrade Gemeente Tour

Van: op 28 oktober 2013

fairtradeEen kwart van alle Nederlandse gemeenten is een Fairtrade Gemeente of ver op weg om deze titel te behalen. Fairtrade Gemeenten kopen fairtrade producten in en stimuleren het gebruik ervan bij lokale bedrijven, winkels,  restaurants. Daarnaast verkopen of gebruiken ook winkels, horeca, bedrijven en organisaties zichtbaar fairtrade producten. Onder andere Groningen, Rotterdam, Tilburg en Utrecht behaalden al de titel Fairtrade Gemeente.  Van 26 oktober tot en met 5 november 2013 trekken Fairtrade Gemeenten door het land. Tijdens de Fairtrade Gemeente Tour zorgen zij dat elf nieuwe gemeenten hun handtekening zetten voor fairtrade. De Fairtrade Gemeente Tour vindt plaats tijdens de Fairtrade Week 2013. 

De titel toont aan dat in een gemeente de lokale overheid, winkels, bedrijven, horeca, organisaties en inwoners gezamenlijk zorgen voor meer eerlijke handel. Een onafhankelijke jury, onder leiding van Jacobine Geel, oordeelt of gemeenten de titel Fairtrade Gemeente mogen dragen. Dat toetst de jury aan de  hand van zes criteria.

Tijdens de week ontvangen ook Rheden en Boxtel de titel Fairtrade Gemeente. Daarmee telt Nederland telt 37 Fairtrade Gemeenten – waaronder Groningen, Rotterdam en Utrecht – en daarnaast nog ruim 60 andere gemeenten die hard op weg zijn om deze titel te bemachtigen. Wereldwijd zijn er meer dan 1300 Fairtrade Gemeenten verspreidt over 24 landen. De campagne in Nederland is een initiatief van ontwikkelingsorganisatie ICCO, de Landelijke Vereniging van Wereldwinkels en Stichting Max Havelaar.

Van 26 oktober tot en met 5 november trekken elf gemeenten door het land om hun buurgemeente uit te nodigen om ook te kiezen voor fairtrade. De  Tour bezoekt gemeentehuizen en winkelcentra waar burgemeester of wethouder uit zullen spreken dat ook zij gaan streven om de titel Fairtrade Gemeente te behalen. Het aanwezige publiek krijgt de gelegenheid om kennis te maken met verschillende fairtrade producten. De  Tour van 2013 bezoekt de onderstaande steden:

 

Datum           Tijd Provincie Bij de gemeente Met Fairtrade Gemeente 
ma 28 oktober 10.00 Zuid Holland Pijnacker-Nootdorp Delft
di 29 oktober 15.00 Zuid Holland Teylingen Wassenaar
wo 30 oktober 10.30 Gelderland Zutphen/Lochem Renkum
do 31 oktober 14.00 Noord-Brabant Sint-Michielsgestel Schijndel
vr 1 november 9.30 Noord-Holland Heerhugowaard Langedijk en Alkmaar
vr 1 november 14.00 Utrecht IJsselstein Nieuwegein
za 2 november 14.00 Noord-Brabant Boxmeer Venlo
ma 4 november 10.00 Friesland Smallingerland Tytsjerksteradiel
ma 4 november 14.00 Friesland Dantumadiel Het Bildt
di 5 november 14.00 Drenthe Hoogeveen Meppel

 

Lees meer over: ,

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws
 

Comments (1)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. Conny Bergé schreef:

    De gemeente Huizen heeft zich in meerderheid opgesteld alsof de gemeente geen verantwoordelijkheid heeft inzake fairtrade. De verantwoordelijkheid is teruggespeeld naar mij persoonlijk resp. naar de vrijwilligers van de wereldwinkel. Vraag van de VVD in de betr. commissievergadering luidde: “Wat levert het op?”. Interessant zou zijn als fairtrade gemeenten hier ook een degelijk antwoord op laten horen.
    Overigens ben ik benieuwd wat de follow-up is als een gemeente eenmaal het predikaat ‘fairtrade’ heeft. Hopelijk beter dan het predikaat Millennium Gemeente.