Noorwegen is als land het beste in staat om met de gevolgen van de klimaatverandering om te gaan. Dat blijkt uit de jaarlijkse rangschikking door de Amerikaanse University of Notre Dame.
De Global Adaptation Index rangschikt 178 landen naar hun kwetsbaarheid en capaciteit om de gevolgen van droogte, extreme neerslag en andere natuurrampen te weerstaan. Nieuw-Zeeland, Zweden, Finland en Denemarken maken de top 5 compleet. Nederland en België staan op plaats 21 en 27.
Aan de staart van het peloton hangen landen als Tsjaad, Burundi, Eritrea, de Centraal-Afrikaanse Republiek en de DRC Congo. De rangschikking maakt nog maar eens duidelijk dat er een groot verschil is tussen de arme en rijke landen wat betreft de manier waarop ze de gevolgen van de klimaatverandering zullen ondergaan. De rijkere landen liggen niet alleen vaak in regio’s die op zich al minder hard getroffen zullen worden. Ze beschikken ook over voldoende elektriciteit, zuiver drinkwater en een goed functionerende overheid, stuk voor stuk belangrijke elementen in de strijd tegen natuurrampen en extreem weer.
Veel ontwikkelingslanden daarentegen hangen af van natuurlijke rijkdommen, waardoor ze politiek en economisch minder robuust zijn om de klimaatverandering het hoofd te bieden.
Toch waarschuwen de wetenschappers dat landen als Noorwegen met relatief stevige veerkracht, de gevolgen van klimaatverandering niet zullen voelen. “Ook in de toplanden zien we de noodzaak voor verbetering”, zegt Jessica Hellmann, directeur Onderzoek van de Notre Dame Global Adaptation Index. “Zelfs de meest ontwikkelde landen zijn niet zonder risico of helemaal klaar om met de klimaatverandering om te gaan.”