like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws
INLOGGEN

Nu ook problemen met radioactieve straling bij winning schaliegas

Van: op 3 oktober 2013

schaliegasOnderzoekers in de VS hebben radioactiviteit vastgesteld op een plaats waar afvalwater van schaliegas winning geloosd wordt.  Bovendien zijn verhoogde waarden voor zouten en metalen in riviersedimenten vastgesteld, zo meldt persburaeu IPS.

Bij schaliegaswinning, het zogenaamde "fracken", wordt aardgas uit moeilijk bereikbare grondlagen geperst door er onder hoge druk water en chemicaliën in te pompen. De techniek is erg controversieel omdat hij aardbevingen kan veroorzaken en grondwater kan vervuilen met chemicaliën.

Vraag Offerte aan

Nu blijkt uit onderzoek door de Duke University in het Amerikaanse Pennsylvania dat er ook radioactieve vervuiling optreedt in waterlopen waar het afvalwater geloosd wordt. Het onderzoek werd op 2 oktober gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Environmental Science and Technology.  De wetenschappers vergeleken stalen van het water en sedimenten stroomafwaarts van de waterzuiveringsinstallatie Josephine Brine met stalen uit een hoger gelegen deel van de rivier.

"De concentratie aan radium is ongeveer 200 keer hoger stroomafwaarts van de plek waar het afvalwater in de rivier terechtkomt, dan in het hoger gelegen deel van de rivier", zegt Avner Vengosh, hoogleraar Geochemie aan de universiteit. "Hoewel de installatie de hoeveelheid radium en barium in het afvalwater aanzienlijk vermindert, is de hoeveelheid radioactiviteit in de sedimenten hoger dan de drempelwaarden voor de veilige verwerking van radioactief materiaal. Dat creëert een potentieel risico voor duizenden jaren."

"De gemeten waarden voor radioactiviteit in de sedimenten overschrijden de drempelwaarden in de VS en zouden enkel geaccepteerd worden in een vergunde verwerkingsfaciliteit", zegt ook Robert B. Jackson, hoogleraar Milieuwetenschappen in dezelfde universiteit.

Metalen en zouten

De wetenschappers stelden ook hoge concentraties zouten en metalen in het water vast. "De behandeling van het afvalwater verwijdert een aanzienlijk deel van de radioactiviteit, maar een aantal zouten zoals bromide wordt niet verwijderd", zegt Vengosh. "Dat is significant, want bromide verhoogt het risico op de vorming van erg giftige bijproducten in drinkwaterfaciliteiten stroomafwaarts. Het is duidelijk dat het lozen van afvalwater dat niet adequaat behandeld is, moet stoppen om de waterlopen te beschermen."

De onderzochte rivier, Blacklick Creek, maakt deel uit van het stroombekken van de Allegheny River, een belangrijke bron van drinkwater voor heel wat steden in Pennsylvania, waaronder Pittsburgh.

Lees meer over:

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws
 

Comments (3)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Koos schreef:

  Zelfs bij de winning van gewoon grondwater voor consumptiedoeleinden komt enige radioactiviteit mee omhoog, dat bij fijne verneveling (o.a. douchen) dodelijke concentraties kan aannemen. Daarvoor bestaan al tientallen jaren regels van Euratom. Niets nieuws, maar hierover is nog nimmer massahysterie ontstaan ….

 2. Daan schreef:

  Voor zover ik weet zijn de gebruikte chemicaliën niet radioactief. Die radioactiviteit komt ergens vandaan, uit een chemische reactie of uit een geheel andere bron.
  Mijn indruk is dat de wetenschappelijke basis voor het beschreven causale verband nog wel discutabel lijkt.
  Weet iemand hoe de radioactiviteit is/kan ontstaan bij het fracken???

 3. piet schreef:

  Bij Kolengebruik komen ook radioactieve stoffen en andere vuiligheden vrij of is zo’n melding niet toegestaan?