like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws
INLOGGEN

Kringloopbranche wordt steeds professioneler

Van: op 2 oktober 2013

Het stoffige imago van de kringloopbranche wordt ingeruild voor een steeds professionelere reputatie. Kringloopbedrijven, aangesloten bij de Branchevereniging Kringloopbedrijven Nederland (BKN), organiseren voor de 5e maal de Nationale Kringloopdag (NKD). Een feestelijk Open Huis met diverse activiteiten. Deze jubileum editie van de NKD staat in het teken van de Helden van de Kringloop. 

Kringloopbedrijven zijn ambitieus en willen graag groeien. Naast hun belangrijke bijdrage aan het milieu, zorgen zij ook voor sociale werkgelegenheid. Juist nu, in tijden van economische crisis, biedt de branche werkgelegenheid voor een brede doelgroep. Deze speciale jubileum editie van de NKD op 5 oktober a.s. staat in het teken van de mensen die werkzaam zijn in de kringloopbranche, de Helden van de Kringloop.

Leonie Reinders, directeur van BKN: “Voor veel mensen is werk een belangrijk deel van hun leven. Het levert niet alleen een inkomen op, maar biedt ook de mogelijkheid voor maatschappelijke participatie. Het zijn de mensen die werkzaam zijn bij onze kringloopbedrijven die de groei in onze branche mogelijk maken. Zij zijn een belangrijke schakel tussen gebruik en hergebruik. Het zijn onze helden!”

De BKN heeft 65 leden met in totaal bijna 180 winkels verspreid door het hele land. In 2012 hebben zij gezamenlijk ruim 100.000 ton afval vermeden en ruim 8000 mensen aan een baan geholpen. Reinders vervolgt: “Een belangrijk aspect van de kringloopwinkels aangesloten bij de BKN is het investeren in haar mensen. Het overgrote deel heeft een afstand tot de reguliere arbeidsmarkt. Ook werken er veel vrijwilligers in kringloopwinkels. Wij laten ze de krachtigste versie van zichzelf zijn en helpen ze weer op weg. Veel mensen uit deze doelgroep blijven lange tijd in een kringloopwinkel werken, waarna ze zelfs een (vaste) baan vinden in of buiten de kringloop.”

Professionalisering

Van een branche in ontwikkeling worden hoge verwachtingen gesteld. Naast de Nationale Kringloopdag is de introductie van het Keurmerk Kringloopbedrijven® een volgende stap in de verdere professionalisering. “Zo zal de kwaliteit van de kringloopbedrijven omhoog gaan. Dit om een meer stevige positie in te nemen in de branche en een positiever imago te bewerkstelligen. Het keurmerk is primair bedoeld om ons te onderscheiden van de rest van de tweedehands markt,” aldus Leonie Reinders.

Nationale Kringloopdag

Kringloopwinkels aangesloten bij de BKN zetten tijdens de Nationale Kringloopdag op 5 oktober hun deuren open voor een breed publiek. Bezoekers krijgen zo een beeld van het brede assortiment, de werkwijze van de kringloopbedrijven en het belang van hergebruik en sociale werkgelegenheid.

Kijk voor meer informatie over de NKD op: www.kringloopdag.nl

Lees meer over: ,

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws