Voor de zesde keer heeft het Nuon Solar Team met haar zonnewagen Nuna8 de Bridgestone World Solar Challenge gewonnen. de Red One van het Twentse team werd tweede op drieenhalve minuut afstand. Nog nooit was het zo’n ‘close call’ als in deze race die dwars door Australië voert. Ook was er veel bewolking. Dat belemmerde de zon om via het zonnepaneel de accu op te laden. En die zonne-energie was hard nodig, want Nuna8 had op de laatste racedag niet veel energie meer in de accu. Bij de start was het zelfs niet zeker of het team de finish zou halen.
De laatste kilometers van de World Solar Challenge waren zenuwslopend voor het Nuon Solar Team. Nog meer bewolking, een lekke band of een rood stoplicht en de concurrentie zou het team in kunnen halen. Om 3.00 uur Nederlandse tijd kwam Nuna8 toch als eerste over de finish. Onder luid gejuich van het publiek kwam het team samen met Nuna8 over de rode loper binnen in de Australische stad Adelaide. Een groot feest barstte los. Op Victoria Square in Adelaide kleurde het hele plein oranje met teamleden die de overwinning luid vierden.
De helft van de race lag Twente op kop. “Onze gemiddelde snelheid bedroeg 90 kilometer per uur, tegenover 79 in 2013. Dat is ongekend snel”, zei teamlid Robin Haandrikman. “Het team uit Delft was alleen net een fractie sneller.”
Zenuwen
“Het was echt heel erg spannend”, vertelt Bianca Koppen van het Nuon Solar Team. “Het scheelde uiteindelijk maar 3 minuten met het team van Twente en het weer was niet erg goed deze laatste dag. Er was veel bewolking waardoor we de accu moeilijk konden laden. Ik had pijn in mijn buik van de zenuwen. We hebben meer dan een jaar gewerkt aan onze Nuna8. En dan wil je maar 1 ding en dat is winnen. Het is zo ontzettend fijn dat het gelukt is.”
Veel verkeer
Coureur Tim van Leeuwen reed de laatste etappe van de race, richting Adelaide: “Dit was een heel lastig stuk, want er was zoveel verkeer op de weg. We moesten goed uitkijken dat we de laatste 180 kilometers ook zonder kleerscheuren zouden doorkomen. Ik moest er niet aan denken dat het nog op het laatste nippertje fout zou gaan.”
Fontein
Het team eindigde de race met de traditionele duik in de fontein. Zo werd meteen al het stof van 3.000 kilometer racen door het binnenland van Australië weggespoeld. Wel het stof, maar niet de herinneringen aan een hele spannende race.