De Engelse regering heeft een deal getekend met Franse en Chinese partijen om de omstreden Hinkley Point C reactor te gaan bouwen. Om de, zelfs voor fervente voorstanders van kernenergie, idioot hoge investeringen te financieren worden subsidies voor groene energie afgeschaft.
De technologie waarvoor de Engelsen hebben gekozen is de zelfde als die door EdF in Finland en Frankrijk gebruikt wordt en waarvan er ook in China twee in aanbouw zijn. Al deze projecten zijn inmiddels ver over tijd en nog verder over budget en hebben nog steeds geen kilowatt geleverd. Bovendien is de Europese constructeur er van, Areva, zo goed als failliet door de problemen.
De Solar Trade Organisation berekende dat met de helft van het noodzakelijke subsidiebedrag van 30 miljard pond de zelfde hoeveelheid energie kan worden opgewekt met zonnecellen, én worden opgeslagen. Bovendien heeft zonne-energie na 2020 geen subsidie meer nodig, terwijl kernenergie steeds duurder wordt.
EDF en de Britse regering hebben meer dan een jaar onderhandeld over de commerciële voorwaarden voor de bouw van de kerncentrale in Somerset. De principeovereenkomst houdt in dat EDF 35 jaar lang een prijs van 111 euro per megawattuur gegarandeerd krijgt (plus inflatiecorrectie), ongeveer twee keer zoveel als de huidige marktprijs. Als EDF besluit een tweede reactor te bouwen, bij de Sizewell kerncentrale in Suffolk, daalt die vaste verkoopprijs naar 107 euro per megawattuur.
Ten gevolge van de beslissing van de Engelse regering wordt verwacht dat elektriciteit meer dan twee keer zo duur wordt. De winst voor de investeerders wordt geschat op een slordige 120 miljard euro.
Ook de Nederlandse bouwer BAM pikt een graantje mee.