like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

Engeland gaat stroomprijs verdubbelen met nieuwe kerncentrale

Van: op 23 oktober 2015

kerncentrale hinkley point cDe Engelse regering heeft een deal getekend met Franse en Chinese partijen om de omstreden Hinkley Point C reactor te gaan bouwen. Om de, zelfs voor fervente voorstanders van kernenergie, idioot hoge investeringen te financieren worden subsidies voor groene energie afgeschaft.

De technologie waarvoor de Engelsen hebben gekozen is de zelfde als die door EdF in Finland en Frankrijk gebruikt wordt en waarvan er ook in China twee in aanbouw zijn. Al deze projecten zijn inmiddels ver over tijd en nog verder over budget en hebben nog steeds geen kilowatt geleverd. Bovendien is de Europese constructeur er van, Areva, zo goed als failliet door de problemen.

De Solar Trade Organisation berekende dat met de helft van het noodzakelijke subsidiebedrag van 30 miljard pond de zelfde hoeveelheid energie kan worden opgewekt met zonnecellen, én worden opgeslagen. Bovendien heeft zonne-energie na 2020 geen subsidie meer nodig, terwijl kernenergie steeds duurder wordt.

EDF en de Britse regering hebben meer dan een jaar onderhandeld over de commerciële voorwaarden voor de bouw van de kerncentrale in Somerset. De principeovereenkomst houdt in dat EDF 35 jaar lang een prijs van 111 euro per megawattuur gegarandeerd krijgt (plus inflatiecorrectie), ongeveer twee keer zoveel als de huidige marktprijs. Als EDF besluit een tweede reactor te bouwen, bij de Sizewell kerncentrale in Suffolk, daalt die vaste verkoopprijs naar 107 euro per megawattuur.

Ten gevolge van de beslissing van de Engelse regering wordt verwacht dat elektriciteit meer dan twee keer zo duur wordt. De winst voor de investeerders wordt geschat op een slordige 120 miljard euro.

Ook de Nederlandse bouwer BAM pikt een graantje mee.

Lees meer bij Renew Economy

Lees meer over:

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws
 

Reacties: (6)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Bert Schaak schreef:

  De oplossing is simpel, gewoon je stemrecht beter gebruiken.

 2. Dave schreef:

  Nou mensen ,ga maar vast sparen. Het kan hier ook zeker nog gekker, dus zal t ook gekker. Je wordt bestolen waar je bijstaat, dus kom maar op met deze.

 3. bennie oude lansink schreef:

  niet normaal je gaat toch niet meer van die centrales bouwen duur stroom en veel gevaarlijk afval.
  hier hebben een stel hoge pieten belang bij en de burgers moeten dokken, binnen kort een vlucht van zonnepanelen in engeland.

 4. Willem schreef:

  Inderdaad gekke jongens die Britten. Consistent met dit verhaal is wel dat de Britse overheid de vpb, corporate tax, voor olie- en gasbedrijven actief op de Noordzee recent hebben verlaagd.

 5. Ron schreef:

  Dit geloof je toch niet…

 6. Peter schreef:

  Gekke jongens die Britse industriëlen.