Als je altijd al wilde weten wat je met aardbeien kan doen, maar het niet durfde te vragen, kun je nu bij onze zuiderburen terecht. Het Departement Bio-ingenieurswetenschappen van de Universiteit Antwerpen start in het weekend van 15-16 maart samen met Stadslab 2050 het AIRbezen project. Daarmee zal voor het eerst aan de hand van aardbeiplantjes de luchtkwaliteit in de omgeving worden gemeten.
Er wordt zowel gekeken naar de aanwezigheid van fijn stof, als naar metaalpartikels afkomstig van het verkeer. Een 1000-tal Antwerpse vrijwilligers verspreid over de hele stad zullen hiertoe de plantjes gedurende een tweetal maanden thuis bijhouden. Het project moet een schat aan gegevens opleveren over de ruimtelijke spreiding van de problemen op vlak van luchtkwaliteit. Momenteel heeft de Vlaamse Milieumaatschappij in Antwerpen slechts vier meetstations die de fijn stof waarden uur na uur registreren. Met het door onderzoeker Roeland Samson geleide AIRbezenproject zal derhalve een veel fijnmaziger probleemkaart van Antwerpen kunnen worden opgemaakt.
Planten staan via hun bladeren rechtstreeks in contact met de omgevende buitenlucht en zullen gedurende het groeiseizoen het fijn stof dat aanwezig is in de buitenlucht op hun bladeren accumuleren. Door middel van een biomagnetische monitoring kan de hoeveelheid fijn stof op het bladoppervlak worden geregistreerd, wat vanzelfsprekend een aanduiding is over de hoeveelheid in de buitenlucht op deze locatie. Dat is ook het geval voor verkeersgebonden uitstoot. Deze bestaat uit een vaste ferromagnetische fractie (geoxideerde ijzervormen) afkomstig van uitlaatemissies en slijtage of corrosie van de remmen en motor, waarmee deze planten eveneens correleren. Omdat fossiele brandstoffen bij verbranding zowel fijn stof als metaalpartikels vrijgeven geeft aanwezigheid van deze laatsten ook een aanduiding van de hoeveelheid fijn stof die afkomstig van het verkeer is.
Aan alle deelnemers wordt precieze informatie gevraagd over de locatie waar hun aardbeiplantje zich bevindt, niet alleen het adres, maar ook plaats (straat/tuin), hoogte, afstand tot de weg, aanwezigheid van trein of tram… Op zaterdag 10 mei worden ze allen verzocht enkele bladeren van de plant te trekken en deze aan de onderzoekers te leveren in een bemonsteringzakje. De plantjes worden vervolgens met een magnetiseringstechniek geanalyseerd in het labo van het hoger vermeld departement van de UA.
Bron: Argusactueel.be