olifantsgras miscanthus

In 2014 verkocht NNRGY al het eerste papier zonder daarbij bomen te kappen. En sinds 2014 zijn er een aantal toepassingen bij gekomen, zoals bio-afbreekbaar plastic zonder olie en beton uit de 3D printer. Met deze alternatieve grondstoffen uit olifantsgras (miscanthus giganteus) kunnen vele producten worden gemaakt, van verpakkingsmateriaal voor groente of fruit tot aan een dashboard in je auto. Dit jaar nog komen de verschillende grondstoffen op de markt. Er worden inmiddels vier nieuwe bedrijven opgericht voor de productie.

Om daarnaast te kunnen voldoen aan de toenemende marktvraag naar duurzaam materiaal, plant NNRGY nieuwe arealen Miscanthus Giganteus, oftewel Olifantsgras aan. De rietachtige grassoort vormt de natuurlijke kern voor alle duurzame grondstoffen van NNRGY. De snelgroeiende gewassen worden in Nederland verbouwd op grond die anders ongebruikt blijft. Dit maakt het een milieuvriendelijk en marktconform alternatief voor traditionele grondstoffen. Het gras neemt bovendien grote hoeveelheden CO² per hectare op.

groenopladen generic keuzehulp

Olifantsgras wordt zo genoemd omdat het zo hoog is dat een Olifant zich er in zou kunnen verstoppen. Het gewas heet eigenlijk Miscanthus Giganteus en dat is een zogenaamd C4-gewas. Dit betekent dat het zeer efficiënt is in het vastleggen van CO2. Tot wel 4x zoveel als een bomenbos. Het heeft een hoge biomassaproductie. Vergeet die naam Miscanthus Giganteus maar gelijk, want Olifantsgras is trending!

Sinds 2012 plantte initiatiefnemer Van Gilst met zijn bedrijf NNRGY Crops al 20 hectare van het gewas op braakliggende bouwgrond en verkocht al 2000 kilo papier van olifantsgras. Hij is echter continu op zoek naar nieuwe toepassingen. De focus van NNRGY ligt nu op het maken van high-tech bouwmaterialen. Op termijn hoopt Van Gilst zijn productie bovendien flink op te schalen: “Over tien jaar wil ik 1000 hectare olifantsgras verbouwen op lege bouwterreinen om bouwmaterialen te produceren voor nieuwbouw in nabije gebieden.”

Keigoed beton

Om beton 3D te kunnen printen wordt een optimale duurzame mortel met Miscanthus ontwikkeld zodat (via 3D-printen) betonelementen gemaakt kunnen worden die een toepassing vinden in de (woning- en civiele) bouw. Een optimale duurzame mortel is een mengsel van bestanddelen waarvan de winning zo min mogelijk schade toebrengt aan de leefomgeving (people, planet) en die goed verwerkbaar is (verpompbaarheid, snel verhardend, goede constructieve eigenschappen). Het product moet brandwerend, isolerend en energiebesparend zijn en bij voorkeur niet (veel) duurder dan een andere mortel (profit).

Door het toepassen van moderne productiemethoden en nieuwe materialen, het combineren van bestaande en nieuwe kennis en technieken (3D-printen), wordt lokaal en vormvrij bouwen mogelijk. Constructies worden mogelijk die voorheen niet haalbaar en/of zeer kostbaar waren. In principe kunnen we met 3d-printen grote gebouwen maken binnen 24 uur. De 3d-geprinte gebouwen zijn interessant voor mensen met een laag inkomen, de commerciële woningbouw en in noodsituaties waarbij er snel huisvesting nodig is.

link: nnrgy.com

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. - Hier kun je lid worden. - En hier kun je doneren.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws