like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

Onderzoek bevestigt: bedrijven bepalen overheidsbeleid duurzaamheid

Van: op 8 november 2015

gashubMagda Smink promoveert op 20 november aan de Universiteit Utrecht op een proefschrift dat laat zien hoe gevestigde organisaties met fossiele belangen de Nederlandse energietransitie beïnvloeden. Hiervoor bestudeerde zij het gedrag van de gassector ten aanzien van groen gas, en het gedrag van de olie-industrie ten aanzien van biobrandstoffen.

Voor de energietransitie zijn niet alleen nieuwe energietechnologieën van belang, maar ook instituties. Instituties zijn de geschreven en ongeschreven regels die deels ons gedrag bepalen, zoals bijvoorbeeld snelheidsregels in het verkeer. Gevestigde organisaties zijn veel effectiever in het vormen en beïnvloeden van relevante instituties (voornamelijk regelgeving) die hun belangen ondersteunen dan nieuwe spelers. Hierin slagen ze door samen te werken met de overheid, altijd een alternatief plan te presenteren, bedrijfsbelangen als maatschappelijk belang te framen, onderzoek te laten uitvoeren dat hun plan ondersteunt, en via de media de publieke opinie te beïnvloeden.

Als gevolg hiervan hebben de gevestigde bedrijven een grote invloed op het verloop van de Nederlandse energietransitie. De Nederlandse overheid zou daarom onafhankelijk van gevestigde organisaties een visie op de energietransitie moeten ontwikkelen en daarvoor actief de ideeën van nieuwe, minder invloedrijke spelers moeten verzamelen.

Smink vindt dat de overheid zich bewust moet zijn van de krachtige lobby van partijen met gevestigde belangen, zo zegt ze in Trouw: "De olie- en gasindustrie stuurt al jaren de energietransitie in Nederland bij in de richting die haar het beste uitkomt. Andere opties komen veel minder aan bod. Dat zie je aan de grote aandacht voor de rol van aardgas in de discussie." En ook in de discussie over statiegeld beïnvloedt de verpakkingsindustrie de beleidsvorming, zegt Smink.

Volgens Sminks promotor, hoogleraar innovatiewetenschappen Marko Hekkert, spelen partijen met belangen in de verschillende discussies een steeds grotere rol in de besluitvorming, een trend die de laatste jaren steeds sterker wordt.

De strategie van die bedrijven bestaat uit vier stappen:

 • Bedrijven zoeken in heel vroeg stadium al samenwerking met de overheid.
 • Voorstellen van de overheid worden telkens beantwoord met tegenvoorstellen.
 • Belangen van het bedrijf worden gepresenteerd als overheids- of algemeen belang, het zogenaamde framen.
 • Laat je verhaal vertellen door een extern bureau, dan lijkt het objectief.

Ten slotte zorgen de media voor de nodige aandacht voor het proces, omdat er grote spelers bij betrokken zijn.

Informatie over de promotie 
Meer in Trouw

Lees meer over: ,

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws
 

Reacties: (2)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Johanness schreef:

  Een politiek kiest vaker voor stabiele inkomsten afkomstig van grote spelers.
  Een drugsverslaafde zal ook blijven gebruiken terwijl diegene weet dat het slecht is voor de gezondheid.

 2. bennie oude lansink schreef:

  Het is jammer dat onze regering zich mee laten slepen door bedrijven wand het roer moet om naar schone energie en geen kern en kolen energie meer. het kan best geen subsidie meer voor kern en kolen. we moeten ook nog denken aan onze kinderen en kleinkinderen en wat er na komt ik voorzie nog grote rampen in de toekomst die vele mensen zullen treffen.
  zelf 45 zonnepanelen en al twee jaar geen gas meer, CO2 neutraal op de auto na ben wel overgestapt naar een klein driecilinder die minder verbruikt en ik rij minder km met auto.