“Je kunt Trump de maat nemen, maar wanneer je zelf niet de afspraken van Parijs haalt dan grenst dat aan hypocrisie.” Dat stelt GroenLinks-parlementariër Bas Eickhout voorafgaand aan de onderhandelingen met de lidstaten over de zogenaamde Esffort Sharing Regulation (ESR) waarvoor het Parlement vandaag haar inzet bepaalde. Deze wetgeving omvat nationale reductiedoelstellingen voor de uitstoot van broeikasgassen in sectoren die niet onder het Europees emissiehandelssysteem (ETS) vallen, zoals landbouw en transport. Het Europarlement scherpte het oorspronkelijke Commissievoorstel aan. De verwachting is dat de lidstaten de doelstellingen verder willen afzwakken.
Eickhout vindt de aanscherpingen van vandaag een verbetering, maar er had meer ingezeten als de christendemocraten niet vol op de rem hadden getrapt: “Weliswaar doen we het als Europa beter dan Trump, maar nog steeds doen we volstrekt onvoldoende om de afspraken van Parijs na te komen. Dan is meer ambitie nodig.”
De lidstaten moeten hun positie nog innemen voordat de onderhandelingen over de uiteindelijke wetstekst kunnen beginnen. De lidstaten proberen het voorstel echter aan alle kanten verder af te zwakken. “Dat terwijl ze tegelijkertijd Trump de les lezen over het belang van Parijs,” aldus Eickhout. “Op zich terecht natuurlijk. Terugtrekken uit het Parijsakkoord is waanzin. Maar het wordt hypocriet wanneer we het akkoord zelf niet serieus nemen. Dat is echter precies wat we momenteel overal zien gebeuren zodra het op concrete actie aankomt.”
De nationale CO2-reductiedoelstellingen voor niet-ETS sectoren die nu in de EU worden besproken worden, en het Europees Parlement vandaag haar standpunt op ingenomen heeft, zijn verre van toereikend voor Parijs*.
Vind jij goede en onafhankelijke informatie over een duurzame en klimaatveilige toekomst belangrijk? En helpt Duurzaamnieuws.nl je daarmee? Help ons dan met een donatie. Dank je wel.
Liever eerst een tijdje volgen? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief.
Daar blijft het echter niet bij. Overal worden mazen in de wet gecreëerd die de nationale doelstellingen in werkelijkheid nog eens veel lager maken dan ze op papier lijken.
Ook Nederlandse politici doen daar aan mee. Dat is onder andere te zien aan het stemgedrag in de Tweede Kamer op moties die de Nederlandse regering oproepen zich in te zetten om de mazen te dichten, te vergroten, of de haalbaarheid van de reeds enorm lage doelstelling in twijfel trekken.
Eickhout: “Het frappante is dat negatief stemgedrag vaak komt van politieke partijen die telkens beweren dat het klimaatbeleid volledig Europees geregeld moet worden. De redenering is dat enkel wanneer de EU meer doet, we in Nederland meer kunnen doen. Dan is het heel teleurstellend om te zien dat juist die partijen toestaan dat Europees klimaatbeleid verder verwaterd wordt,” concludeert Eickhout.
De milieuministers bespreken de nationale klimaatdoelstellingen voor niet-ETS sectoren op 19 juni, maar zullen naar verwachting nog geen definitief onderhandelingsmandaat innemen.