like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws
INLOGGEN

Rotterdam heeft primeur met elektrische watertaxi

Van: op 15 juni 2017

elektrische watertaxi rotterdamMet het toenemen van de drukte op de weg wordt het personenvervoer over water, bij voorbeeld met een watertaxi, steeds belangrijker. Toekomstbestendig vervoer omvat niet alleen elektrisch aangedreven wegverkeer; de havenstad Rotterdam verwelkomt nu ook elektrisch aangedreven boten.

De eerste volledig elektrische watertaxi heeft een omgebouwde accu van Tesla onder de motorkap. Nog niet eerder heeft Tesla een auto-accu hergebruikt op een boot. De accu’s zijn zo krachtig dat de watertaxi een dag kan varen met een gemiddelde snelheid van 12 km per uur. Op dinsdag 13 juni 2017 stapte Wethouder Pex Langenberg (Mobiliteit, Duurzaamheid en Cultuur) samen met Riek Bakker (oud-directeur Stadsontwikkeling) op de watertaxi om de uitbreiding van de Rotterdamse vloot te vieren.

“Met het toenemend aantal files merken we dat reizigers zoeken naar alternatieven”, vertelt Hugo de Bruijn (adviseur afdeling Verkeer & Vervoer van de gemeente Rotterdam). “Om de groei van het verkeer over de weg op een duurzame en aantrekkelijke manier op te vangen, zijn slimme oplossingen nodig. Het personenvervoer over water kan een belangrijke rol spelen, maar alleen als er goede aansluitingen zijn met het Rotterdamse openbaar vervoer zoals de haltes van de RET of NS en het fietsnetwerk. Een goede aansluiting met de rest van het openbaar vervoer zorgt voor tijdswinst ten opzichte van reizen met de auto tijdens de spits. En dat Rotterdamse ondernemers zoals Daan van der Have van de Watertaxi overstappen op ‘schone’ brandstoffen is belangrijk, is belangrijk voor een beter leefmilieu in de stad.”

Na de introductie in 2016 van de plug-in hybride watertaxi zet Watertaxi Rotterdam met de nóg milieuvriendelijker, volledige elektrische klassieke watertaxi een volgende stap naar schoon vervoer met 0-emissie uitstoot. De vloot van Watertaxi Rotterdam omvat nu in totaal 18 boten met zo’n 50 aanlegplaatsen. Naar verwachting zal het aantal particuliere en zakelijke ritten de komende jaren toenemen. Voor het komend jaar houdt de Watertaxi rekening met zo’n 500.000 reizigers die kiezen voor vervoer over water.

 

Lees meer over:

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws