like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

Mist zorgt voor minder voedselverspilling

Van: op 15 juni 2017

wortels voedselverspillingVoedselverspilling is een probleem, dat al begint op het moment dat een plant of vrucht geoogst wordt. Meteen als de boer de voedseltoevoer uit de bodem verbreekt, begint al het verval. Interessant is hoe de natuur zelf een manier aanreikt om producten langer vers te houden.

Stel je een kurkdroge woestijnvallei voor in het Westen van de Verenigde Staten, gevuld met frisgroene slaplantjes zo ver als je kunt kijken. Hoe dat kan? Elke ochtend stroomt de vallei vol met mist. De slaplantjes nemen de mist dankbaar op en blijven zo de hele dag fris en sterk.

Deze mist kan nu ook worden toegepast in de logistieke keten van groente en fruit. Op die manier oogst je groente en fruit als het ware uit het supermarktschap. Deze vernieuwende bevochtigingtechniek is onderzocht en gedemonstreerd door het Fresh Demo project.

Jaarlijks gaat er in Europa voor 143 miljard euro aan voedsel verloren. Reden voor de Europese Commissie om het Fresh Demo project te ondersteunen. Supermarkt PLUS van Gurp uit Roosendaal heeft met een consortium van diverse organisaties hieraan meegewerkt. Door toevoegen van mist aan de hele logistieke keten wil het project voedselverspilling tegen gaan.

Direct na de oogst werden groente en fruit onder een mistinstallatie geplaatst. De verse producten genoten daarna van de mist gedurende het transport, tijdens de opslag, en uiteindelijk in de schappen van de supermarkt. Vervolgens zijn de bevindingen vergeleken met de conventionele voedselketen.

De resultaten tonen een duidelijk verschil. Dankzij de mist blijft de kwaliteit van de producten behouden en wordt de houdbaarheid verlengd, waardoor er aanzienlijk minder voedsel verspild wordt. Daarbij blijven de unieke voedingsstoffen ook nog eens beter bewaard. De resultaten zijn dan ook veelbelovend.

 

Lees meer over:

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws