like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws
INLOGGEN

Ook internationale leiders tegen hoger beroep regering in klimaatzaak

Van: op 22 september 2015

james hansenEen internationale groep van artsen, wetenschappers, advocaten en filosofen onder leiding van klimaatwetenschapper James Hansen roept de Nederlandse regering op om het hoger beroep in de uitspraak tegen de klimaatzaak in te trekken. Ze stellen dat door in beroep te gaan, de overheid het verkeerde signaal afgeeft, namelijk dat zij haar verantwoordelijkheid tracht te ontlopen om de bevolking te beschermen tegen de reële bedreigingen door klimaatverandering.

Avaaz coördineert de actie en ondersteunt deze met een petitie, die je hier kan tekenen.

BES LED

 

Brief van internationale juristen, wetenschappers en medische experts aan de Nederlandse regering:

 

Geachte premier Rutte, geachte vicepremier Asscher,

Als advocaten, wetenschappers, artsen en filosofen die zich zorgen maken over klimaatverandering, verzoeken wij u om uw voornemen tegen de recente Urgenda uitspraak in beroep te gaan in heroverweging te nemen.

Klimaatverandering vormt een ernstig en dreigend gevaar waar op dit moment al vele gemeenschappen, individuen en ecosystemen grote schade van ondervinden. Het vonnis van de rechtbank in Den Haag, dat de Nederlandse overheid de uitstoot van broeikasgassen aanzienlijk moet beperken voor 2020 is daarom van groot belang.

De rechtbank heeft bestaande normen, wetgeving en wetenschap toegepast om de veiligheid van huidige en toekomstige generaties te waarborgen. In het licht van een dergelijke ernstige en onmiddellijke dreiging hebben overheden de juridische plicht om maatregelen te treffen. In haar oordeel erkende de rechtbank de beleidsvrijheid die overheden hebben bij het bepalen van hun klimaatbeleid, maar zette dit huidige beleid af tegen de wetenschappelijke bevindingen uit de rapporten van het Intergovernmental Panel on Climate Change en de consensus onder alle bij het VN-klimaatverdrag aangesloten landen, dat de wereldwijde temperatuur met niet meer dan twee graden mag stijgen.

Op basis hiervan concludeerde de rechtbank dat de Nederlandse overheid een juridische plicht heeft om maatregelen te treffen die verder gaan dan oorspronkelijk was voorgenomen.

De moedige uitspraak van de Haagse rechtbank biedt hernieuwde hoop op vooruitgang in een vraagstuk dat in internationale onderhandelingen de afgelopen decennia geplaagd is door een gebrek aan daadkracht.

Wij respecteren het recht van de overheid om hoger beroep aan te tekenen, maar verzoeken u met klem om dit vonnis te aanvaarden, dat is gestoeld op bestaande normen, wetgeving, jurisprudentie en de noodzaak om burgers te beschermen tegen de schadelijke gevolgen van klimaatverandering. De aanvaarding van het feit dat overheden de juridische verantwoordelijkheid dragen om de mensheid te beschermen tegen de gevaren van klimaatverandering en dat ze meer moeten doen om aan deze verantwoordelijkheid tegemoet te komen, zou blijk geven van een leiderschap dat de wereld op dit moment hard nodig heeft.

Voor het oplossen van de klimaatcrisis is het noodzakelijk dat overheden erkennen dat zowel de wetenschap als het recht van hen eist dat zij handelen. Nederland heeft nu de kans om voorop te lopen in het verspreiden van dit eenvoudige maar krachtige idee. Wij vragen u om deze kans aan te grijpen.

 

James Hansen:

Adjunct Professor, Columbia University Earth Institute

Director, Climate Science, Awareness and Solutions Program

Columbia University Earth Institute

Author, Storms of My Grandchildren

Richard Heede:

Director, Climate Accountability Institute

Michael C. MacCracken:

Chief Scientist for Climate Change Programs, Climate Institute, Washington DC

Naomi Oreskes:

Professor of History of Science, Affiliate Professor of Earth & Planetary Sciences, Harvard University

Author of Merchants of Doubt: How a Handful of Scientists Obscured the Truth on Issues from Tobacco Smoke to Global Warmin

Wil Burns:

Co-Executive Director, Forum for Climate Engineering Assessment,

American University, School of International Service

Kira Vinke:

Researcher, Potsdam Institute for Climate Impact Research

Hugh Montgomery:

Professor of Intensive Care Medicine, University College London

Olivier De Schutter:

Co- Chair, International Panel of Experts on Sustainable Food System (IPES-Food)

Institute for Interdisciplinary Research in Legal Sciences (JUR-I), University of Louvain (UCL)

Carroll Muffett

President, Center for International Environmental Law

James Thornton:

CEO, ClientEarth

Michael B. Gerrard:

Andrew Sabin Professor of Professional Practice

Director, Sabin Center for Climate Change Law

Columbia Law School

Tony Oposa:

Professor of Environmental Law, the Philippines

Peter H Sand:

Lecturer in International Environmental Law, Faculty of Law, University of Munich

Delphine K. Djiraïbé:

Chief Attorney, Public Interest Law Center (Chad)

Professor Henry Shue:

Oxford University, Senior Research Fellow, Centre for International Studies

Author of Climate Justice: Vulnerability and Protection

Thomas Pogge:

Leitner Professor of Philosophy and International Affairs, Yale University

Stephen Gardiner:

Professor of Philosophy and Ben Rabinowitz Endowed Professor of Human Dimensions of the Environment, University of Washington

Author of A Perfect Moral Storm: the Ethical Tragedy of Climate Change and coordinating co-editor of Climate Ethics: Essential Readings

Malini Mehra:

Board Member, India Climate Dialogue

Tom van der Leer:

Campaigns Director, Oxfam Novib

 

Nick Flynn:

Legal Director, Avaaz / Trustee - Environmental Law Foundation

 

 

Lees meer over:

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws
 

Reacties: (6)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Duurzame Fred schreef:

  De duurzame ontwikkelingen liggen niet bij de overheid of dit kabinet. Maar die ligt bij duurzame ridders zoals Bennie. Oftewel bij u zelf. Momenteel ben ik een lokale site te bouwen om inwoners van mijn regio te inspireren om ook zonnepanelen aan te schaffen en/of besparing van energie te bewerkstellingen.

  Waarom lokaal? Dit om de contacten op lokaal gebied te kunnen leggen en alle fabels de (fosiele) wereld uit te werken.

 2. bennie oude lansink schreef:

  ik vraag me af in hoever de regering zich laten leiden door het koninklijk huis en shell, het koninklijk huis zit namelijk met veel aandelen in shell, nam en kernenergie. laten ze meer naar het volk luisteren de meesten willen geen kernenergie en zoveel mogelijk naar groene energie, velen waaronder ik hebben de daken vol liggen met zonnepanelen en gebruiken geen gas meer en dat word meer en meer.

 3. redactie schreef:

  Zullen we eens afstappen van links en rechts, en gewoon de wereld verdelen in duurzaam en ongepast?

 4. Henk schreef:

  De oproep van deze wetenschappers is niet vreemd. Terecht wordt immers gesteld dat verantwoording nemen en echte leiderschap tonen getuigt van moed en niet hetzelfde is als in hoger beroep gaan. Dit getuigt immers van een overtuiging van een onredelijke uitspraak. Ik vind het tijd voor een groen rechts geluid. Jonge garde van de politieke partijen laten wel meer een groen geluid horen. De gevestigde politieke orde zou daar oren voor moeten hebben.

 5. Jan Stelwagen schreef:

  Krijgen ze es een mooie beleidsdoelstelling gaan ze in hoger beroep. Met CO2 belasting zijn veel leuke dingen voor de burgers realizeerbaar en de economy vaart er wel bij.

 6. rudolph schreef:

  Dit signaal van internationale leiders (?) is wat vreemd. Het lijkt mij goed om een principiële uitspraak te krijgen over hoe ver de verantwoordelijkheid van een regering gaat en in hoeverre bezorgde burgerorganisaties (zonder directe democratische legitimatie) overheden kunnen aanspreken op deze verantwoordelijkheid. Hoe hoger het rechtsorgaan dat de lezing van Urgenda ondersteunt of ontkracht, hoe meer belang de uitspraak heeft.
  Dit staat los van de vraag of de regering de noodzaak van handelen op basis van wetenschappelijke bewijzen en maatschappelijke afwegingen al dan niet onderschrijft.
  Dus ja tegen het pleidooi om klimaatactie te ondernemen omdat Urgenda en de rechter voldoende argumenten geven waarom dit nodig is en nee tegen het pleidooi om geen hoger beroep aan te tekenen (dat is een bestuursrechtelijk vraagstuk en staat los van de klimaatdiscussie.
  Zijn de ondertekenaars misschien bang dat de uitspraak in hoger beroep geen stand houdt en dat de Nederlandse regering na het winnen van een hoger beroep weer achterover leunt?