like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

Duurzame aandelenfondsen aan kop

Van: op 22 september 2015

Lang hebben veel beleggers getwijfeld of beleggingen met een 'duurzaam' of 'ethisch' karakter even goed konden renderen als niet-duurzame fondsen. Want 'duurzaam' dat zou toch duur zijn en juist geld kosten?

Steeds vaker blijkt juist het tegenovergestelde. Zo won het ASN Duurzaam Aandelenfonds al in 2013 de Gouden Stier voor het beste beleggingsfonds over-all in Nederland. Dit fonds heeft ook het predikaat langjarig bij de beste 10% van de aandelenfondsen in de wereld te behoren, toegekend door Morningstar. Morningstar is het werelwijd toonaangevende bedrijf dat onafhankelijk de prestaties van meer dan 100.000 beleggingsfondsen en investeringsmogelijkheden bijhoudt en daarover informatie verschaft.

Fairphone 3_Staring lady

De meest recente uitgave van de VEB (Vereniging van Effectenbezitters) geeft opnieuw een mooi internationale vergelijking. In hun blad "Effect", editie van september 2015, wordt geput uit het wereldwijde overzicht van fondsen, opgesteld door Morningstar. Het meest actuele lijstje met de financiële performance van wereldwijde aandelenfondsen toont het ASN Duurzame Aandelenfonds aan kop.

Ook veelzeggend is de 4e plaats voor het Carnegie Worldwide Ethical fonds, dat het daarmee beter doet dan het vergelijkbare fonds van deze aanbieder zonder ethische toets, dat daaronder staat. Dit geldt voor deze fondsen niet alleen over het laatste jaar maar ook over een periode van 3 jaar.

top5fondsen15

Ook bij het Nederlandse fondshuis Robeco zien we de laatste 3 jaar dat de resultaten van het duurzame fonds (Robeco-SAM Sustainable Global Equities) beter zijn dan van het eveneens wereldwijde Robeco-fonds.

Conclusie mag dus zijn, dat duurzame bedrijven steeds meer voordeel weten te halen uit hun duurzame opstelling en dus daarmee steeds vaker ook financieel een betere investering betekenen dan minder duurzaam opererende bedrijven.

Niels van der Stappen

Lees meer over: ,

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws