Twee pioniers, één duurzame wereld. Met een zelfontworpen voertuig, aangedreven op zonne-energie, deels gemaakt uit afvalplastic, willen de avonturiers Wilco van Rooijen en Edwin ter Velde naar de Zuidpool rijden. De zonnepanelen voor deze bijzondere expeditie worden hiervoor speciaal gemaakt door het Nederlandse bedrijf Autarco. De zonnepanelen worden op maat gemaakt voor de omstandigheden in het extreem koude Antartica.
Het gaat om een rit van maar liefst 2300 kilometer, in januari 2018 moet de Zuidpool bereikt zijn. De boodschap van de twee avonturiers achter het project #Clean2Antarctica: de schoonste expeditie ooit realiseren. Reden om voor een alternatief voor fossiele brandstof te kiezen.
Panelen speciaal ontwikkeld
Roel van den Berg, directeur van Autarco, geeft aan dat de zogenoemde bifacial panelen speciaal ontwikkeld zijn voor dit doel. “Normale zonnepanelen absorberen alleen aan de bovenkant zonlicht, ze liggen immers op een dak. Maar de auto van Van Rooijen en Ter Velde is voorzien van uitklapbare panelen. De sneeuw reflecteert zonlicht vanaf de grond, dus beide kanten van het paneel kun je gebruiken om zonlicht om te zetten in energie.
“Het voertuig wordt voorzien van ongeveer 3000 wattpiek aan zonnepanelen, dat is vergelijkbaar met een gemiddelde particuliere installatie in Nederland. Dit betekent dat er 3000W wordt geproduceerd onder standaard test condities. In het voorjaar van 2017 wordt de SolarVoyager en de prestaties van de zonnepanelen getest in koude omstandigheden in Spitsbergen.
Geen afval achterlaten
Team Wilco: “We rijden niet voor niks naar de Zuidpool. De Zuidpool ligt op het continent Antarctica. Dit is ons laatste ongerepte continent van de wereld.
Antarctica is van niemand. We hebben gelukkig wel een Antarctisch verdrag. Daarin hebben we afgesproken dat niemand afval mag achterlaten. Hoe mooi is dat! Dat zouden we in de rest van de wereld ook wel zo willen. En dat kan, echter zullen we ons ‘gewoontegedrag’ moeten aanpassen. En dat gaan we doen op een inspirerende manier!
“Roel van den Berg, directeur van Autarco, geeft aan dat de expeditie naar de Zuidpool perfect aansluit bij zijn beeld van een autarkische (zelfvoorzienende) wereld. “Ik streef naar een leefbare aarde voor nu en later. Het zelf bouwen van een eigen leefomgeving, zelf energie opwekken, is een trend. De expeditie past bij een nieuwe manier van denken. We willen niet langer afhankelijk zijn van externe partijen en gaan massaal lokaal energie opwekken. Zowel woningcorporaties, projectontwikkelaar als particulieren leggen vaker zonnepanelen op hun dak.”