‘Ik betaal niet mee aan de opslag van CO2’. Dat is de slogan van de petitie die Natuur & Milieu is gestart, ondersteund door Greenpeace en Milieudefensie. Met de petitie tekent Natuur & Milieu protest aan tegen de kabinetsplannen om de opslag van 20 miljoen ton CO2 te betalen uit de SDE+ subsidies.
De SDE+ subsidies, grotendeels opgebracht door burgers via hun energierekening, zijn bedoeld voor de ontwikkeling van duurzame energie, zoals zon en wind. Toekomstbestendige vormen van energievoorziening die de motor vormen voor een klimaatvriendelijke samenleving. Het risico bestaat dat de verdere ontwikkeling van duurzame energie stokt vanwege de grote hoeveelheden subsidies die naar CO2-opslag gaan.
Symptoombestrijding
‘Een groot deel van de SDE+ dreigt straks naar de industrie te gaan, zonder dat dat leidt tot een schonere energievoorziening. Onwenselijke symptoombestrijding, betaald door burgers. De industrie krijgt hiermee geen enkele prikkel om haar CO2-uitstoot te verminderen. Terwijl dat juist zo noodzakelijk is,’ aldus Marjolein Demmers, directeur van Natuur & Milieu.
SDE+ voor duurzame energie
Natuur & Milieu roept het kabinet dan ook op om dit plan te schrappen. De miljarden voor de SDE+ moet het kabinet volledig besteden aan de ontwikkeling van duurzame energie.
Vind jij goede en onafhankelijke informatie over een duurzame en klimaatveilige toekomst belangrijk? En helpt Duurzaamnieuws.nl je daarmee? Help ons dan met een donatie. Dank je wel.
Liever eerst een tijdje volgen? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief.
Industrie, kom met transitieplan
Het kabinet moet met de industrie bindende afspraken maken hoe de CO2-uitstoot moet worden verminderd: door energie te besparen, over te stappen op duurzame grondstoffen en elektrificering. Harde besparingsdoelstellingen vanuit de overheid helpen daarbij.
Petitie
De petitie ‘Ik betaal niet mee aan de opslag van CO2’ is hier te tekenen. De petitie is een initiatief van Natuur & Milieu en wordt ondersteund door Greenpeace en Milieudefensie. Natuur & Milieu, Greenpeace en Milieudefensie zullen de boodschap van de petitie meenemen in gesprekken met minister Wiebes en Tweede Kamerleden.