genx pfoa pan

Toen acteur Mark Ruffalo voor het eerst betrokken raakte bij de milieubeweging, zei hij dat hij "niet eens wilde dat mensen me een activist noemden, omdat activist toen een slecht woord was". "Ik heb sindsdien veel gedaan om het sexy te maken," grapte hij. Nu is de cirkel rond voor Ruffalo - hij speelt activist en milieuadvocaat Rob Bilott in de nieuwe film Dark Waters. De film beschrijft het besluit van Bilott in 1998 om de zaak van een boer uit West Virginia aan te nemen van wie het vee stierf na drinken van water dat was verontreinigd door een nabijgelegen chemische fabriek van DuPont.

Sindsdien boekt hij resultaten voor duizenden Amerikanen in class-action rechtszaken tegen Dupont, en heeft hij nationale aandacht gevestigd op de gevaren van van PFAS, een klasse van giftige chemicaliën die de watervoorziening in de VS hebben besmet.

groenopladen generic keuzehulp

PFAS in Nederland

Ook in Nederland komt PFAS overal voor in het milieu, en mogelijk ook in mensen. Daarvan zijn we recentelijk pijnlijk bewust geworden door een rechterlijke uitspraak die een deel van de bouwwereld stillegde. En ook in Nederland is de PFAS afkomstig van DuPont. Alle reden om de film te gaan zien dus.

Ruffalo, die voor het eerst geïnteresseerd raakte in het verhaal van Bilott na het lezen van een profiel van New York Times Magazine dat de decennia-lange strijd van de advocaat tegen DuPont en andere chemische bedrijven beschrijft, produceert  en de film zelf en speelt er in.

Hij wilde meer weten over hoe het was voor Bilott, die werkte als advocaat bij een kantoor dat voornamelijk chemische bedrijven verdedigde, om voor DuPont te werken.
Rob zei:" Luister, als je dit verhaal kiest, zal ik je alles vertellen ".

Geleid door Todd Haynes, spelen ook Anne Hathaway als Bilott's vrouw Sarah, en Tim Robbins als Thomas Terp, de supervisor van Bilott toen hij DuPont voor het eerst aannam, in Dark Waters. William Jackson Harper speelt James, een junior medewerker bij Bilott's bedrijf.

Het duurde bijna 20 jaar sinds hij die zaak voor het eerst in West Virginia aannam, maar het werk van Bilott begon uiteindelijk vruchten af ​​te werpen. In 2005 bereikte DuPont een schikking van $ 16,5 miljoen met het Environmental Protection Agency, dat het bedrijf ervan had beschuldigd informatie achter te houden over de chemische PFOA, een soort PFAS, dat giftig was en zich in het milieu had verspreid.

In 2017 kwamen DuPont en zijn spin-off bedrijf Chemours overeen om meer dan $ 671 miljoen te betalen aan ongeveer 3.550 mensen die getroffen waren door PFOA die lekte uit een chemische fabriek in Parkersburg, West Virginia. Beide bedrijven ontkenden wangedrag.

Eeuwige chemicaliën

Het Environmental Protection Agency moet PFOA nog verbieden. Hoewel sommige bedrijven het gebruik hebben afgebouwd, blijven ze andere soorten PFAS-chemicaliën gebruiken, die "net zo erg zijn", zei Bilott. Sommige van deze chemicaliën worden nog steeds gebruikt in een aantal veel voorkomende producten, zoals antikleefpannen, waterdichte make-up, plastic voedselverpakkingen, ondanks wetenschappelijk bewijs dat PFAS-blootstelling verband houdt met kanker, schildklierproblemen en ontwikkelingsproblemen bij kinderen. Omdat ze niet worden afgebroken in het milieu, heeft PFAS de bijnaam 'eeuwige chemicaliën' gekregen. Sommige variëteiten kunnen jaren in het menselijk lichaam blijven bestaan, zo niet tientallen jaren.

Door het promoten van de aankomende film en Bilott's boek Exposure, zeiden de acteur en de advocaat dat ze hopen het publiek bewust te maken van hoe alomtegenwoordig de chemicaliën zijn, en mensen te mobiliseren tot actie.

“PFOA is alomtegenwoordig. Het is overal en het is voor altijd, 'vertelde Ruffalo de Guardian via e-mail. “We zijn vergiftigd en het bedrijf dat het doet, weet al jaren dat het het doet. En het heeft het verdoezeld ', zei hij, verwijzend naar de juridische stappen. “En ik wil dat mensen dat weten en verontwaardigd zijn. En om zichzelf en hun families te beschermen. '
Een zorg, zei hij, was dat sommige scholen hun kinderen hun lunch serveren in borden en dienbladen met PFAS, zei Ruffalo tijdens het CEH-evenement. "Er zijn 10 ouders nodig die naar een school bellen om dat morgen te stoppen," zei hij.

Bilott voegde eraan toe dat hij blij is om te zien dat overheden wetgeving voorbereiden om de chemicaliën uit alledaagse producten te faseren. In de VS probeert het Congres PFAS aan te pakken als onderdeel van een defensiewet voor 2020, nadat rapporten hoge niveaus van de chemicaliën in grondwater in de buurt van militaire installaties en luchthavens hebben gevonden die brandbestrijdingsschuim bevatten dat PFAS bevat. Bedrijven zoals DuPont en 3M hebben volgehouden dat de chemicaliën op het huidige niveau geen gezondheidsrisico vormen.

Vorig jaar voegde een Verenigde Naties PFAS-chemicaliën PFOA en PFOS toe aan een lijst van giftige stoffen die wereldwijd zouden moeten worden verboden.

"We hebben het hier over iets dat overal in het land in water aanwezig is. Het zit letterlijk in ieders bloed," zei Bilott. "Hoe meer aandacht we hieraan kunnen schenken, hoe beter."

Uit The Guardian

Lees ook: Dit zijn de hormoonverstoorders die elke dag je gezondheid bedreigen

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. - Hier kun je lid worden. - En hier kun je doneren.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws