Om de voedseltransitie te versnellen wordt er hard gewerkt aan de oprichting van het Platform Voedseltransitie. Met medewerking van een heel aantal partijen in de voedselketen kunnen we kennis opdoen en delen over verander strategieën, innovaties steunen en doorbraken realiseren. Het platform inspireert, stimuleert verrassende coalities en brengt diverse sleutelfiguren uit de voedseltransitie samen.
De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, bedrijvennetwerk MVO-Nederland, het Groene Brein en de Nederlandse Akkerbouw Vakbond zijn vast van de partij, zo valt tel lezen op de website van initiatiefneemster Sandra van Kampen.
De mensen en organisaties die zich willen aansluiten bij het platform verbinden zich aan de visie dat ons voedselsysteem eerlijk en gezond zou moeten zijn voor iedereen in de keten. Beter eten (gezond, plantaardig, duurzaam, eerlijk & transparant) staat voorop. Het platform richt zich op een voedselsysteem waarbij zeggenschap voor eters, een gezonde bodem, meer plantaardige eiwitten, kortere voedselketens centraal staan. Dit voedselsysteem is gericht op een positieve impact op aarde, economie, mens en dier.Het Platform Voedseltransitie wil uitgroeien tot een gezaghebbende plek waar mensen (professionals, consumenten) inspiratie vinden en brengen. Hier kunnen belangwekkende innovaties in voedsel/landbouw worden beleefd en geproefd, hier worden verrassende coalities gesmeed, mensen uit hun comfortzone gehaald. Het platform verwerft zich een plek in het maatschappelijk debat door gezaghebbende visie op verandering van ons voedselsysteem uit te dragen en daar draagvlak voor te vinden.
Hoe we het veelbesproken ‘kantelpunt’ dichterbij gaan brengen, welke zaken dit proces versnellen, is op dit moment niet altijd even helder. Met die vraag gaat het platform zich bezighouden. Het platform hanteert daarbij de volgende werkwijze: DOEN - UITWISSELEN – LEREN - VERANDEREN.
Bij de start richt het Platform Voedseltransitie zich op de volgende activiteiten:
- Hulp bij innovaties en opschaling aan ondernemers, beleidsmakers, onderwijsinstellingen, journalisten, winkeliers, initiatiefnemers, consumenten, voedselcollectieven, boeren en buitenlui;
- Faciliteren van de brede voedselbeweging en creëren van Kringen van mensen die op allerlei vlakken lokaal actief zijn, zoals gemeentebestuurders, producenten, docenten, voedselcoöperaties;
- Educatie en bewustwording: de Voedselacademie. Hier doen deelnemers nieuwe kennis op, voeden zich met nieuwe inzichten via onder meer meerdaagse masterclasses, innovatietours, inspirerende en verrassende ontmoetingen tussen grote bedrijven en kleine innovatoren.
- Ondersteunen van doorbraakprojecten die het voedselsysteem kunnen laten kantelen.
- Opiniëren en uitdragen van een visie op de voedseltransitie via blogs, columns, interviews, boek, filmpjes, lezingen en ingezonden brieven;
Platform en stichting werken vanuit de transitiewetenschap. Systeemverandering komt tot stand bij voldoende druk op het bestaande systeem en voldoende alternatieven, zodat mensen andere keuzes kunnen maken en innovaties een kans krijgen het systeem te laten kantelen. Verandering kan actief tot stand komen door spelers uit de niche en het regime te laten samenwerken. Tegelijkertijd werpt de vraag zich op in hoeverre je alternatieve voedselketens kan bouwen buiten het regime om, waarbij zich als het ware een nieuwe werkelijkheid (een niche-regime) vormt naast de bestaande werkelijkheid.
Meer weten? Neem contact op met Sandra van Kampen op [email protected]