• Service
  • Over ons
  • Leden
  • Vacatures
  • Contact
Duurzaamnieuws
  • Home
  • Nieuws
  • Kort nieuws
  • Inzicht
  • Opinie
  • Klimaat
  • Economie
  • Vakantie
  • Corona
  • Kantelpunten
  • Zoek
  • Menu Menu

Raedthuys, stille kracht in duurzame energie

10 december 2013|doorredactie|inenergie, windenergie

raedthuys alfons wispels[advertorial] Raedthuys wil het meest groene energiebedrijf van Nederland zijn als leverancier van 100% Pure Energie. Daarom levert het bedrijf alleen maar energie, die het ook zelf produceert. Schoon en dichtbij, uit zon en wind, in Nederland.

“We zijn van mening dat alleen écht groene bedrijven een toekomst hebben”, zegt Alfons Wispels, ondernemer en directeur van Raedthuys. “En omdat steeds meer bedrijven en consumenten zich daarvan bewust zijn neemt de vraag naar werkelijk duurzame producten snel toe. Met het produceren en leveren van100% Pure Energie bieden we huishoudens en bedrijven de mogelijkheid om hun CO2 uitstoot flink te verminderen.”

“Bovendien kunnen wij altijd vertellen waar de groene stroom vandaan komt. Die wordt namelijk uitsluitend gemaakt  in  onze eigen  zonne- en windparken. We verkopen alleen wat we zelf maken. Zo ontstaat er nooit discussie over de herkomst en kwaliteit. Wel zo transparant dus. We werken zelf natuurlijk ook volledig klimaatneutraal. Immers, goed voorbeeld doet goed volgen.”

De filosofie van Raedthuys is gebaseerd op de ‘100% Pure Energiedriehoek’. Die houdt in dat altijd als eerste wordt gekeken hoeveel energie er bespaard kan worden, want wat je niet verbruikt hoef je niet op te wekken of te kopen. Vervolgens wordt geanalyseerd hoe en hoeveel duurzame energie de klant zelf kan produceren met bijvoorbeeld zonnepanelen. Tot slot vult Raedthuys – waar nodig - het verbruik aan met door haarzelf geproduceerde groene stroom. Samen met onze klanten streven we naar een energierekening van nul.

speedcomfort radiatorventilator

Windwissel

Binnenkort komt Raedthuys met een nieuw product op de markt: de windwissel. Met de windwissel investeert u  rechtstreeks  in de  windmolens van Raedthuys. Het rendement op deze investering wordt uitgekeerd in kilowattuur (kWh). Eén windwissel geeft 10 jaar lang recht op 500 kWh windstroom per jaar. Met dit nieuwe product stimuleert Raedthuys de overstap, ofwel de “wissel”, naar duurzame energie.

Raedthuys is geen groentje in duurzame energie. Sinds 1995 heeft het bedrijf 113 MW aan wind- en zonne-energieprojecten gerealiseerd in Nederland. In projecten beheerst het bedrijf de hele keten, van het financieren en bouwen tot het exploiteren en verzekeren van wind- en zonne-energieprojecten. Gedurende die achttien jaar heeft Raedthuys in relatieve stilte gebouwd aan een duurzaam energiepark, dat de basis vormt voor de volgende stap die nu wordt gezet: de stap naar een energiebedrijf voor 100% Pure Nederlandse Energie. Want Raedthuys gelooft in duurzame energie van Nederlandse bodem. Daarmee kunnen we samen investeren in een écht duurzame samenleving.

Kijk voor meer informatie op www.pure-energie.nl

6 antwoorden
  1. Henk Daalder Windparken Wiki zegt:
    15 december 2013 op 18:52

    Beste Niek,
    De duurzame stroom van Raedthuys is altijd duurzaam. En het loopt nooit spaak, omdat ze niet meer verkopen dan ze zelf opwekken. Ze houden de groencertificaten van hun zelf opgewekte stroom gedeeltelijk in voorraad. Dus de groene stroom die ze niet direct aan hun huurders leveren, wordt als overschot, grijs verkocht. Ze bewaren de groencertificaten, de verbruiken ze weer als ze stroom moeten leveren, en de eigen windmolens leveren te weinig.
    Dus dit blijft altijd goed gaan, zolang ze niet meer verkopen als ze zelf opwekken.
    Met de aanname dat alle klanten samen, niet ineens veel meer stroom gaan verbruiken.

    Natuurlijk is het beter om zelf eigenaar te zijn van een eigen stukje windpark, of stukje zonneweide. Dan wek je zelf stroom op, tegen kostprijs.
    Als je dan meer verbruikt dan je zelf op jaarbasis hebt opgewekt, krijg je die stroom geleverd van het energiebedrijf waar je klant bent, maar waar je weinig stroom van verbruikt.
    Als je systematisch meer stroom gaat verbruiken, bijvoorbeeld door een elektrische auto, dan koop je een stukje windpark bij.

    http://www.duurzamebrabanders.nl/Stukje_Nieuwbouw_Windpark

  2. Niek Rodenburg zegt:
    11 december 2013 op 16:59

    Geachte heer Vermeulen

    Vriendelijk dank voor uw reactie.

    Wanneer loopt uw idee spaak?

    Als meer dan 50.000 klanten van u op een avond 2 kWh afnemen of hanteert u een maximum aan de hoeveelheid klanten?

    U kunt op dat moment namelijk geen garantie meer geven dat de energie voor 100% in eigen land is opgewekt. Uw klanten die denken dat ze voor 100% groene Nederlandse stroom betalen krijgen dan voor 20% stroom uit kernenergie, 70% uit kolen, olie en gas en het restant is voor biomassa, zon- en windenergie.
    ’s Avonds en ’s nachts als de zon niet schijnt en als het windstil is verandert dit plaatje. Weten uw klanten dan dat zij op dat moment geen Nederlandse groene stroom krijgen?

    Overigens gaat uw vergelijking naar analogie met het geldverkeer mank als ik de door mij bij het loket in A’dam neergelegde € 50,- bij mijn bank in Apeldoorn voor Britse Ponden kies. Ik vind het bovendien een flauwe vergelijking.

  3. Henk Daalder Windparken Wiki zegt:
    11 december 2013 op 16:30

    Raedthuys is inderdaad geen groentje meer.
    Al vanaf het begin gebruikt het financiele constructies waar steeds kritiek op was.
    Maar ze stonden soms wel open voor die kritiek, en als een constructie verboden werd, of onrendabel, dan stopten ze er mee.

    Maar mijn indruk is wel dat ze proberen met vernieuwende producten te komen, al zijn het, voor zover ik weet,wel steeds financiele producten.
    En geen tastbare.

    Nu komen ze met de windwissel, ook een financieel product. Dat lijkt op het huren van een stukje windmolen.

    Dat lijkt weer afgekeken van de Windcentrale, maar daar KOOP je een stukje windmolen, en stopt dat in een coöperatie waar alle kopers lid van worden.

    Raedthuys blijft windmolen eigenaar en nu verhuurder en verdiener
    De Windcentrale handelt in windmolens, en zet cooperaties van eigenaren op.
    Al moet bij de Windcentrale ook nog helderder worden welke componenten allemaal in de “onderhouds” kosten.

    Ik ben benieuwd naar waar het geld blijft dat mensen betalen voor windwissels van Raedthuys.
    Wat Windwissels tot nu toe missen is de mogelijkheid je als huurder ergens mee te identificeren, want het is een financieel product.

    En ik denk dat die identificatie mogelijkheid voor burgers, het belangrijkste is wat de Nederlandse windenergie sector nu nodig heeft, gun burgers hun voordeel.

    Daarom ben ik begonnen met het opzetten van het open source product, het “Stukje Nieuwbouw Windpark”
    Waarbij de verschillende aspecten, zoals
    eigenaarschap,
    prijs en onderhoudskosten,
    identificatie mogelijkheid voor burgers
    mate van transparantie van het product
    http://www.duurzamebrabanders.nl/Stukje_Nieuwbouw_Windpark

    Op alle aspecten van dit soort producten kunnen aanbieders en opzetters concurreren, waardoor we duurzaam verder komen, als het fossiele regime in dit land, de markt niet te veel verstoord.

    http://www.duurzamebrabanders.nl/Stukje_Nieuwbouw_Windpark

  4. Henk Bulder zegt:
    11 december 2013 op 15:38

    Windwissel de wisseltruc van Raedthuys

    Wat is een windwissel? Voor 375 euro koop je 10 jaar lang 500 kWh windenergie zonder bijkomende kosten. In presentaties wordt zelfs gezegd dat je 10 jaar lang 500 kWh gratis krijgt. Dat is natuurlijk erg misleidend omdat je slechts de kale energieprijs plus btw per kWh krijgt, in het geval van Raedthuys is dat 9,2 eurocent. Ja, want hier is ook nog eens sprake van gedwongen winkelnering, je moet overstappen naar Raedthuys pure energie. De kale prijs plus btw ligt bij andere energieleveranciers veel lager (bijvoorbeeld Greenchoice 7,4 eurocent).

    Bij Raedthuys krijg je dus jaarlijks 500 kWh ter waarde van 46 euro. Daar staat tegenover dat je jaarlijks 37,5 euro betaalt (375/10). Per saldo houd je dus 8,5 euro over.
    Dat is goed voor een jaarlijks rendement van net geen 2,3%. Raedthuys rekent echter met interne rentabiliteit en noemt natuurlijk liever dat hogere percentage namelijk 3,9%.

    Als u Bij Greenchoice was gebleven dan had u voor die 500 kWh 37 euro betaald. Met andere woorden u realiseert in werkelijkheid een negatief rendement. Maar dat geldt ook voor dat deel van uw energierekening waarvoor u geen windwissels heeft gekocht. Omdat een gemiddeld huishouden 3500 kWh verbruikt heeft u dus 7 windwissels nodig om zelfvoorzienend te zijn. U kunt echter maar windwissels kopen tot maximaal 85% van uw verbruik. Koopt u maar 1 windwissel dan verliest u daarop 0,50 euro per jaar plus 9 euro voor iedere volgende 500 kWh (500 maal 1,8 eurocent). Een gemiddeld huishouden verliest dus 45,50 euro per jaar. Bij de aankoop van het maximale aantal van 6 windwissels is uw verlies altijd nog 12 euro per jaar (6 maal 0,50 plus 9).

    Alleen Raedthuys wordt beter van de windwissel. Ze halen klanten binnen met misleidende verhalen en verdienen dik door hun hoge energieprijzen

    Stichting Duurzame Energieprovincie

  5. Arthur Vermeulen zegt:
    11 december 2013 op 15:32

    Hallo heer Rodenburg, het werkt als volgt. Met de ‘grondstof’ wind wordt met een windturbine een groene kWh gemaakt. Voordat die kWh wordt gevoed in het elektriciteitsnet wordt zijn groene identiteit hem ontnomen en gaat hij anoniem het net in. Zijn groene identiteit wordt op dat moment omgezet in een Garantie van Oorsprong (groencertificaat). Alle opwekkers, conventioneel en duurzaam, leveren aan hetzelfde net. Alle afnemers halen hun stroom uit datzelfde net. Natuurkundig zijn al die kilowatturen identiek en naamloos. Als u een kilowattuur uit het net haalt, leveren wij hem met het specifieke door die windmolen geproduceerde groencertificaat. Daarmee krijgt de anonieme kilowattuur weer de identiteit van die windmolen mee.

    Vergelijk het met de volgende analogie: u brengt in Amsterdam een briefje €50 naar de bank. Uw geld, met uw “garantie van eigendom” eraan gekoppeld. In Rotterdam pint u €50 van uw rekening. Ander briefje, maar nog steeds uw geld.

    Groet,
    Arthur Vermeulen
    Raedthuys Groep

  6. Niek Rodenburg zegt:
    11 december 2013 op 13:14

    Stel ik wil 100% groene energie van Raedthuys afnemen.

    Wordt mijn bestaande netwerkaansluiting dan geblokkeerd en krijg ik een eigen lijn naar Raedthuys?

    Of krijg ik, zoals nu ook het geval is, hooguit 3% groene stroom uit het bestaande net en is de rest, 97%, kernenergie, olie, kolen, gas en nog een beetje biomassa?

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

duurzaam nieuws en duurzame informatie op mastodon
  • Delen op Facebook
  • Delen op LinkedIn
  • Delen via e-mail
Goed dat je Duurzaamnieuws leest. Hier vind je breed inzicht in actuele ontwikkelingen rond duurzaamheid, klimaat en veiligheid. Dat bieden we onafhankelijk, zonder subsidies, overheidssteun of rijke aandeelhouders, maar vooral met hulp van bijdragen van onze lezers. We willen zo lang mogelijk onze informatie gratis aanbieden en voor iedereen toegankelijk houden, omdat het zo belangrijk is dat iedereen meedoet aan de omslag naar duurzaamheid en daar goed en eerlijk over geïnformeerd is.

Dit is een belangrijke tijd, waarin we de richting van de toekomst bepalen. Krijgen we klimaatverandering en de pandemie onder controle? Kunnen we onze veiligheid in stand houden? Nemen we de juiste maatregelen, ook voor een eerlijker samenleving? Als je kunt, is dit een mooi moment om ons te helpen. Steun ons als lid of donateur. Dank je wel.

Hier kun je lid worden.
En hier kun je doneren.



Wil je ons liever eerst een tijdje volgen? Meld je dan hier aan voor de gratis nieuwsbrief.

Alvast bedankt - en blijf veilig en gezond!
Team Duurzaamnieuws

Nieuws

  • misleidende reclame shell TNO: beperk reclame voor klimaatbelastende producten22 maart 2023 - 14:58
  • echte ongemakkelijke waarheid ipcc Syntheserapport IPCC: laatste kans om klimaat te redden20 maart 2023 - 17:12
  • Elektrische bus van VDL Recht op bereikbaarheid voor elke Nederlander, vindt kabinet19 maart 2023 - 13:51
  • Duurzaam de week door DDWD Duurzaam De Week Door – 1118 maart 2023 - 12:43
  • vogelziekte plasticose Zeevogels ziek van plastic: plasticose12 maart 2023 - 10:45

Inzicht

  • toekomst van ons voedselRegeneratieve landbouw moet concreter en beter meetbaar22 maart 2023 - 15:06
  • agro industrieZorgen groene subsidies voor meer protectionisme?19 maart 2023 - 14:19
  • plastic afval Wat kan ik daar nu aan doen?11 maart 2023 - 10:16

Opinie

  • nieuwe duurzaamheid houdt ons overeind We hebben een nieuwe duurzaamheid nodig4 januari 2023 - 17:01
  • ontmenselijking 2022 het jaar van ontmenselijking11 december 2022 - 11:00
  • Een sprong in de tijd9 november 2022 - 09:16

Duurzaamnieuws wordt mede mogelijk gemaakt door:

elektrischeautolease.nl - elektrische auto leasen

energie aanbiedingen
energie vergelijken

Service

  • Gratis nieuwsbrief
  • Lid worden
  • Doneren
  • Privacy policy
  • Blog
  • Mastodon

Rubrieken

  • Nieuws
  • Inzicht
  • Opinie
  • Info

Onderwerpen

  • Energie
  • Economie
  • Klimaat
  • Voeding
  • Hormoonverstoorders
  • Kantelpunten
  • Corona

Creative Commons-Licentie

CC uitsluitend van toepassing op tekst redactie. Overige content alle rechten voorbehouden aan auteurs / producenten.

Duurzaamnieuws, nieuws over duurzaamheid

is een uitgave van stichting iNSnet.

duurzaam nieuws en duurzame informatie op mastodon
duurzaam nieuws en duurzame informatie op facebook
duurzaam nieuws en duurzame informatie op twitter
duurzaam nieuws en duurzame informatie op rss
Veel groene mogelijkheden voor ondernemende boerenExtreem weer werd steeds normaler in 2013
Scroll naar bovenzijde

AVG Toestemmingen

Bij duurzaamnieuws.nl nemen wij uw recht op privacy serieus. Wij plaatsen enkele cookies die nodig zijn om onze website optimaal te laten functioneren. Onderstaand ziet u welke verplichte en optionele toestemmingen u ons verleent om uw persoongegevens te verwerken op deze website. Als u deze toestemmingen wilt intrekken klikt u op 'Vergeet mij' onderaan deze pagina.

Privacy verklaring | Sluiten
Instellingen