In 2013 veroveren extreme weerfenomenen stilaan een vaste plek in de nieuwsberichten. Van overstromingen en stormen tot bosbranden en droogte: extreem weer drijft steeds meer mensen op de vlucht en kost de economie miljarden.
In 2012 sloegen naar schatting 32 miljoen mensen op de vlucht als gevolg van natuurrampen. Dat was meer dan het jaar ervoor, en de kans is groot dat het aantal ook dit jaar weer hoger ligt, gezien het aantal extreme weerfenomenen dat overal ter wereld toesloeg.
Australië begon het nieuwe jaar met hitte en enorme bosbranden. Het land moest zelfs een nieuwe kleur op de weerkaarten uitvinden, omdat de bestaande kleuren de extreme hitte niet konden weergeven. Ook Pakistan kreunde dit jaar onder een aanhoudende hittegolf, met temperaturen van meer dan 50 graden Celsius.
De Verenigde Staten keken al voor het derde jaar op rij aan tegen grote droogte. Tegen de zomer kampte 55 procent van VS met matige tot extreme droogte, en een derde van het land zelfs met zware tot extreme droogte. De hoogvlakten, het midwesten en het zuiden werden het zwaarst getroffen.
De hitte ging gepaard met grote droogte en watertekorten. Voor de staat Californië werd 2013 hoogstwaarschijnlijk het droogste jaar in zijn geschiedenis.
Overstromingen en stormen
Andere landen kampten dan weer met een overvloed aan water. Sri Lanka begon 2013 met grote overstromingen, terwijl de Filipijnen nog puin aan het ruimen waren na de doortocht van orkaan Bopha. Het land was zich toen nog niet bewust van de komst van Haiyan, een van de zwaarste stormen die de regio ooit teisterde. Bij de storm kwamen meer dan vijfduizend mensen om. Opvallend is dat dergelijke stormen zelf ook weer een massa CO2 in de atmosfeer lanceren. Die komt vooral vrij uit ontwortelde bomen.
In mei liet de NASA in een video zien hoe de stijgende CO2-concentraties de komende jaren de regenval zullen beïnvloeden. Periodes zonder regen en periodes met hevige regen zullen steeds frequenter voorkomen. Op basis van veertien klimaatmodellen maakte de NASA een weerkaart voor de hele planeet die een periode van 140 jaar bestrijkt.
Economie
De gevolgen van de klimaatverandering worden ook steeds meer een bepalende economische factor, naast traditionele factoren zoals olieprijzen, wisselkoersen of inflatie.
Vooral landbouwers in ontwikkelingslanden zijn kwetsbaar voor de veranderende weersomstandigheden, die in een klap een hele oogst kunnen vernielen. Sommige landen, zoals Pakistan, werken daarom aan een verzekering voor landbouwers tegen de gevolgen van de klimaatverandering.
Maar ook in het Westen hebben landbouwers het moeilijk. Zo bleek onlangs nog dat steeds meer producenten van kerstbomen het in de VS voor bekeken houden na droogte en overstromingen.
Bron: IPS
…maar hoe zwaar weegt de invloed van de media en internet op dit verhaal…?
Er zit zeer waarschijnlijk een kern van waarheid in dit stuk, zoals bijvoorbeeld de NASA-animatie over neerslag van 140 jaar laat zien. Maar het is wel een feit dat nieuws tegenwoordig ons véél sneller bereikt dan – laten we zeggen – 50 jaar geleden. En ook veel méér nieuws.
En kijk bijvoorbeeld op Wikipedia-NL bij Orkaan. Daar staat een lijstje, met allemaal orkanen met name in de laatste 10 jaar. Maar ja, nu is er internet en nu worden die lemma’s aangemaakt. Over een orkaan in 1930, die er best geweest kan zijn, vind je niets op Wiki.
Mijn punt is, dat we dus moeten oppassen dat we onszelf geen vertekend beeld voorschotelen en schrikken van ons eigen nieuws. En daarmee heeft het dus niet veel zin om allemaal recente voorbeelden van natuurextremen op te sommen, maar heeft het meer zin om de wetenschappelijke waarneming van de ontwikkelingen van natuurextremen verder te belichten, zoals die animatie dus doet.
Desalniettemin dan voor de bijdrage.
Lezen we deze constatering en gaan we over tot de orde van de dag. Of zijn we bereid om ons gedrag te veranderen om ons zo samen in te zetten om erger te voorkomen. Het zal wel weer worden: Ze doen ook niks, dus doe ik ook niks. Maar daar is de wereld nog nooit beter van geworden. Help de wereld ietsje beter te maken, al was het maar voor de (klein) kinderen van nu!