Bij het begin van de volgende fase van het opruimen en herstellen van het water opvangsysteem van de verwoeste kerncentrale in het Japanse Fukushima klappen oud werknemers uit de school over de werkwijze van Tepco, de eigenaar van de centrale. Een van de redenen waarom er zoveel radioactief water is gelekt is de manier van repareren van de lekkages. Met duct-tape en kippengaas. Dat rapporteerde de Japanse krant Asahi Shimbun.
Een voormalige werknemer van de centrale, Yoshitatsu Uechi, die nu als automonteur en buschauffeur zijn brood verdient, vertelde de krant hoe het er aan toe ging bij het repareren van de centrale. Hij moest reparaties verrichten in het meest radioactieve deel van de centrale.
Toen hij langs een tien meter hoge opslagtank voor radiopactief water omhoog werd gestuurd voor inspectie, trof hij een gat van 30 centimeter lang in de tank aan, dat was afgedekt met plakband. Hij moest het gat dichten met een metalen plaat, waarin 8 bevestigingsgaten zaten; maar hij kreeg instructie om maar vier bouten te gebruiken.
Collega’s vertelden hem later dat het gebruik van plakband en minder bevestigingsmaterialen het gevolg waren van bezuinigingen op het onderhoud van de centrale. Daarom werden er ook tweedehands onderdelen toegepast.
Bovendien zou er kippengaas zijn gebruikt voor de versterking van betonnen balken die als fundering van de watertanks moeten dienen, in plaats van stalen balken, en zou er folie zijn gebruikt om schroefgaten waterdicht te maken, in plaats van de speciaal voorgeschreven sealing.
In water uit eerdere lekkages werden stralingsnivo’s van meer dan 2 miljard bequerel gemeten, waar 150 bequerel de veilige norm is volgens de EU.
Inmiddels is het werk begonnen aan de vriesinstallaties, die de bodem onder de centrale bevroren moet houden, zodat er geen besmet water meer weg kan lekken naar de oceaan. Critici van die methode zien hier nu al een enorme verspilling en mislukking aankomen. Fukushima zal nog wel even in het nieuws blijven, zo lijkt het.