like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

Nieuwe praktijkgids voedings- en gezondheidsclaims editie 2014

Van: op 4 januari 2014

Voedings- en gezondheidsclaims – editie 2014De consument krijgt in de supermarkt te maken met allerlei informatie op de verpakkingen van levensmiddelen. Voor een deel is dit de wettelijke verplichte informatie zoals het vermelden van de samenstelling in de ingrediëntendeclaratie, de hoeveelheid/het gewicht en de houdbaarheidsdatum. Daarnaast treft de consument ook informatie aan met meer emotionele waarde, zoals het merk van een product of een tekst of foto om een product aantrekkelijk te maken, vormen van reclame of marketingcommunicatie.

Voedings- en gezondheidsclaims bevinden zich eigenlijk in het schemergebied tussen wet en marketing. Aan de ene kant betreft het informatie die wettelijk op zeer complexe wijze is geregeld, aan de andere kant hanteren producenten dergelijke claims om hun producten te onderscheiden van die van hun concurrenten.

De vernieuwde en herziene praktijkgids Voedings- en gezondheidsclaims biedt een houvast voor producenten bij de afweging een claim te maken en vervolgens bij het toepassen van de regels hiervoor. Zo is de tekst up-to-date gebracht met de nieuwste ontwikkelingen: nieuwe toegelaten voedings- en gezondheidsclaims en aangepaste eisen aan het gebruik van bestaande voedingsclaims.

Bij het gebruik van voedings- en gezondheidsclaims komt meer kijken dan alleen de regelgeving in de Claimsverordening. De voedingsleer is een belangrijke basis voor een goede gezondheid en een verantwoorde voeding. Met een claim kan de consument bij zijn keuze voor een goede voeding eenvoudig op het verkeerde been gezet worden.

Daarnaast is er andere regelgeving van kracht met een nauwe relatie met de Claimsverordening, zoals verrijking, voedingssupplementen, etikettering, nieuwe voedingsmiddelen en bijzondere voeding. Voor een deel zijn deze regels veranderd ten opzichte van de eerste versie van deze praktijkgids. De praktijkgids is ook op het gebied van de aanpalende wet- en regelgeving geactualiseerd. Deze praktijkgids blijft een goede basis bieden bij de voorbereiding en het gebruik van voedings- en gezondheidsclaims.

Voedings- en gezondheidsclaims – editie 2014
Auteurs: Christine Grit en Erika Smale
Reeks Praktijkgidsen Waar & wet
Sdu Uitgevers, 2014

Bestel hier de praktijkgids Voedings- en gezondheidsclaims 2014

Lees meer over: ,

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws

Bijna iedereen voelt de crisis en Duurzaamnieuws behoort tot de organisaties waar de pijn meteen steekt. Een heel groot deel van onze inkomsten is plots weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want ook dit gaat voorbij en dan is een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!