like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

Zonnepanelen veel goedkoper door belastingkorting

Van: op 6 januari 2014

zonnepanelenZonnepanelen zijn voor consumenten bijna vijftien procent goedkoper geworden door nieuwe belastingregels. Uit berekeningen van voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal blijkt dat door de nieuwe btw-regels de aankoop van zonnepanelen even goed rendeert als een spaarrekening met 7 procent rente.

Consumenten die zonnepanelen kopen, kunnen de btw op aanschaf en installatie nu terugvragen van de Belastingdienst. Op de aanschaf en installatie van een standaardpakket van zes zonnepanelen (1440 wattpiek) à 2.900 euro levert teruggave van de btw ruim 400 euro op. De belastingregel geldt met terugwerkende kracht sinds 20 juni 2013, als reactie op een uitspraak van het Europese Hof van Justitie. Ook consumenten die na 20 juni zonnepanelen hebben laten installeren, kunnen van de nieuwe regels profiteren.

Terugvragen btw eenvoudig
Er zijn op internet allerlei bedrijfjes die aanbieden om de teruggave voor 100 tot 150 euro te regelen. "Maar het terugvragen van de btw is zo eenvoudig, dat een consument dat goed zelf kan doen," zegt Mariken Stolk van Milieu Centraal. Het terugvragen van de btw is niet moeilijker dan het aanvragen van de subsidie op zonnepanelen, die tot augustus 2013 beschikbaar was.

Ontheffing
In theorie moet iedereen die zonnepanelen koopt voortaan btw-aangifte doen, maar in de praktijk hoeven particulieren, die geen administratieve stappen willen zetten, niets te doen. Als de Belastingdienst niets verneemt, krijgt de particulier automatisch ontheffing van btw-aangifte op grond van een regeling voor 'kleine ondernemers'. In de praktijk vallen alle particulieren onder die regeling.

Particulieren die hun btw terug willen vragen, moeten wél administratieve stappen zetten. Ze kunnen daarbij onmiddellijk - zelfs in dezelfde enveloppe - een verzoek te doen om na teruggave verdere ontheffing te krijgen van btw-aangifte. In de toekomst kan de huidige kortingsmogelijkheid verdwijnen, aangezien er op dit moment op Europees niveau wordt gesproken over aanpassing van de regels.

Lees hier meer over het terugvragen van de btw op zonnepanelen 

Lees meer over:

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws 

Reacties: (5)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Wyno Peeters schreef:

  Bij aankoop en installatie van zonnepanelen in de periode 1 april 2013 – 19 juni 2013 is het nu nog steeds mogelijk de BTW op de aankoop en installatie van de zonnepanelen terug te vragen van de Belastingdienst, dat in tegenstelling tot eerdere berichtgeving door de Belastingdienst. Voor de BTW teruggave dienen de facturen van de zonnepanelen een factuurdatum te hebben van na 1 april 2013.
  Meer informatie: http://www.BTWterugvragenzonnepanelen.nl

  BTW terugvragen zonnepanelen bij aankoop zonnepanelen door particulieren in 2015 blijft mogelijk, volgens het Belastingplan 2015.

 2. W. Peeters schreef:

  In de praktijk kom ik vaak tegen dat particulieren die na 20 juni 2013 hun zonnepanelen geplaatst hebben niet op de hoogte zijn dat zij hun betaalde BTW kunnen terugvragen bij de Belastingdienst, het gaat toch wel vaak om gemiddeld € 800 aan BTW! Als particulier is het mogelijk om de BTW zelf terug te vragen (in verschillende stappen), als leek is dat toch best wel ingewikkeld, daarom zijn wij de service begonnen om dit voor particulieren te gaan doen.
  Na aanmelding doen wij eerst een gratis toetsing of aan de voorwaarden voldaan wordt.
  Voor meer informatie: http://www.btwterugvragenzonnepanelen.nl
  Je moet trouwens wel in het jaar dat de zonnepanelen zijn geplaatst (jaar 1) zelf ontheffing van administratieve lasten vanaf jaar 2 vragen bij de Belastingdienst nadat je een BTW nummer hebt aangevraagd. Dat doet de Belastingdienst niet automatisch.

 3. Koen Vrielink schreef:

  Geachte,

  Geldt deze regeling ook voor sportverenigingen?

  Vriendelijke groet,
  Koen Vrielink

 4. ilfalco schreef:

  dat rendement van 7% klopt niet omdat hier wordt bedoeld 7% rendement op het geïnvesteerde vermogen (de zonnepanelen). Er wordt steeds vergeten te melden dat je de investering nog wel terug moet verdienen. Na 8-9 jaar heb je de panelen terugverdiend en daarna heb je pas rendement. Altijd ah eind nog veel hoger dan een spaarrekening maar een beetje nuance mag wel.

 5. Zonneplan schreef:

  Mensen die reeds zonnepanelen hebben aangeschaft en benieuwd zijn of zij nog recht hebben op BTW-teruggave kunnen dit eenvoudig controleren via: http://www.zonneplan.nl/checklist