like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

Rechter: NSA mag data van NL burgers verzamelen

Van: op 29 juli 2014

nsa burgers tegen plasterkDe rechtbank Den Haag geeft de Nederlandse Staat een vrijbrief om zonder rechtsbescherming grote hoeveelheden gegevens van haar burgers te verzamelen via buitenlandse inlichtingendiensten. Dat blijkt uit de uitspraak van de rechtbank Den Haag in de rechtszaak Burgers tegen Plasterk. De coalitie gaat in hoger beroep.

De rechtbank acht minder strenge rechtswaarborgen nodig als het gaat om de uitwisseling van ruwe gegevens in bulk. De coalitie acht dat onbegrijpelijk. Nog los van het feit dat de Snowden-onthullingen hebben aangetoond dat het juist ook om de inhoud van communicatie van burgers gaat, vindt de coalitie dat hierbij strengere eisen noodzakelijk zijn. Uitwisseling van bulk-data is immers nog kwalijker dan de uitwisseling van specifieke informatie, omdat bulkdata ook veel onschuldige mensen betreft.

Geheime diensten onttrekken zich aan democratische controle
Advocaat Christiaan Alberdingk Thijm: “Kennelijk vindt de rechtbank dat het recht op privacy minder gewicht in de schaal legt bij de inzet van bevoegdheden van inlichtingendiensten. Dat is nogal wat. Met name het voorzienbaarheidsvereiste is volgens de rechtbank minder relevant. Het omgekeerde is waar: juist waar de werkwijze van geheime diensten zich onttrekken aan de democratische controle, moet die werkwijze voldoende duidelijke, wettelijke basis hebben.”

Bart Nooitgedagt, een van de procespartijen: “Massale inbreuken op het recht op privacy van individuele burgers lijken hiermee te zijn gelegitimeerd. De rechtbank overweegt dat alleen rechtsbescherming noodzakelijk is indien de verkregen informatie in een concreet geval wordt gebruikt. Wij hebben het recht op privacy, inbreuken zijn alleen toegestaan als daar een wettelijke basis voor is. Dat principe wordt door de rechtbank ten onrechte miskend.”

Waar ging het ook al weer over?
Na de onthullingen van Edward Snowden startte een coalitie van burgers en organisaties een procedure tegen de Nederlandse Staat. De Staat veroordeelt de spionage- en afluisterpraktijken van de Amerikanen, maar profiteert er ook van door gegevens met de NSA en andere diensten uit te wisselen. Zo komen gegevens die door de NSA in strijd met het Nederlandse recht zijn verkregen alsnog in handen van de Nederlandse inlichtingendiensten. De coalitie Burgers tegen Plasterk verzet zich tegen dit ‘witwassen’ van gegevens en eist dat de Staat stopt met het gebruiken van gegevens die niet in overeenstemming met het Nederlandse recht zijn verkregen. Daarnaast eist de coalitie dat burgers wier gegevens onrechtmatig zijn verkregen en/of gebruikt, daarover worden geïnformeerd.

Lees hier het vonnis

Lees meer over: ,

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws
 

Reacties: (7)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Tjara schreef:

  Duurzaamheid en mensenrechten, zelfs dieren- en plantenrechten, zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.
  In een duurzame samenleving is men zich m.i. nl. veel bewuster van wat de rechten zijn van de aarde en al haar bewoners.
  Inderdaad is daar het ‘democratisch’ gestemde, het ‘geregelde’ van de Privacywetgeving. Echter, zoals Lomito het stelt is daar ook het voorzorgprincipe, wat hier echter m.i. weer zeer manipulatief gebruikt wordt.

  In Belgie is onlangs verplicht geworden te melden of je een zonnepaneel op je dak hebt. Argument is dat de overheid wil weten hoeveel minder de energiemaatschappijen gaan vangen en zij daarop kan anticiperen (een eufemisme hier voor…aanpassen van de belastingheffingen op andere zaken…) .
  Negatief is dat de zonnepaneelhouder zich begluurt en gecontroleerd voelt en aangetast in zijn Privacy.
  Binnen een democratie…(of wat daar nog van over is…) voelt dat immers verre van prettig of terecht.

  Binnenkort kan je met je gedachten zelf een apparaat besturen….maar ws kan je meer met je gedachten…
  Nl. dat privacy allang niet meer bestaat, misschien zelfs niet
  meer in je slaapkamer……vrijwel alles wat we doen is te achterhalen…via vingerafdrukken, via onze auto’s met ingebouwde chip…via positiebepalingen en afluistermogelijkheden op onze telefoons…via afluisterapparatuur die gewoon op TV/internet te bestellen is…(bv. de afluister- en filmpen…), via onze aanschaffen en bevindplaats met credit- en debetcards…via belastingaangiftes, internetgedrag…etc etc…Noem maar op.

  De toenemende wens Off Grid te gaan wonen (ook om andere redenen dan zelfvoorzienend te leven) heeft ook nadelen voor een maatschappij, mn. voor een overheid en daar hangt een kostenplaatje aan.
  Iedere cent die jij als burger probeert te besparen op kosten gemaakt aan (soms indirect) die overheid of anderen, vloeit via andere (belastingwegen/-heffingen) weer naar de staatskas.
  Daartegen protesteren lijkt weinig zin te hebben, tenzij we massaal protesteren, maar dat doen we niet, of slechts tijdelijk. ‘Staatskassen’, tegenwoordig heel erg, zijn verslaafd…aan inkomsten en die gaan ze halen bij de burgers…waar anders…en we weten wat we met verslaafden moeten doen…
  Het politieke beleid wordt slechts nog gevormd door wat het grote geld dicteert. Democratie wordt daardoor steeds meer fictie, ook of juist in de ogen van de burger die zich steeds minder beschermd weet (ook af te lezen aan dalende opkomsten voor verkiezingen) door zijn overheden.
  Als Democratie steeds meer een fictie wordt….staat de weg open…naar…
  Helaas lijkt de overheid, maar ook zijn burgers, daar niet echt van doordrongen te zijn…
  En zolang de overheid klokkenluiders niet beschermd en behandeld als gajes….is daar wat duurzaamheid betreft ook een wereld te winnen…

 2. ans schreef:

  Hoe belangrijk mensenrechten en privacy ook zijn, ze hebben inderdaad niets met duurzaamheid te maken.
  Voor de eensgezindheid over milieuzaken lijkt het me belangrijker om mensen vanuit het hele politieke landschap te verenigen !

 3. P. Lomito schreef:

  @ Andre Biemans Ik zie wel verbanden tussen duurzaamheid en schending van privacy door overheden. Allereerst is er het voorzorgsprincipe waarbij verregaande maatregelen genomen worden terwijl nut en noodzaak niet vast staan. Beide onderwerpen hebben ook met macht te maken, burgers wordt geld en privacy afhandig gemaakt voor een hoger doel dat uiteindelijk niet meer is dan controle van de overheid op de bewegingsruimte van burgers.

 4. redactie schreef:

  @andre biermans: privacy en mensenrechten zijn onderdelen van de People P, een van de 3 P’s van duurzaamheid. De andere zijn Planet en Profit.

 5. André Biemans schreef:

  Wat heeft dit met duurzaamheid te maken…?

 6. Mariet schreef:

  Ik dacht dat een regering, als vertegenwoordiger van haar burgers, verkozen was om haar burgers te dienen, te beschermen.
  Maar nee, onze regering, bij monde van onze inlichtingendiensten, vindt dat ze het recht op privacy van haar burgers kan uitleveren aan anderen.
  Waar dient onze grondwet voor?
  Waar blijft onze democratie?
  Een regering die andere doelen dient dan het dienen van haar eigen bevolking is meer fascistisch bezig dan democratisch!

 7. HansM schreef:

  Kijk, zo doen we dat. De NSA mag geen informatie verzamelen over US burgers. De Nederlandse Staat moet voorzichtig zijn met het verzamelen van informatie over Nederlandse burgers. Dus, de NSA verzamelt over Nederlandse burgers zonder beperking en geeft het aan onze overheid. De Nederlandse diensten verzamelen informatie over US burgers en geven het aan de NSA. You scratch my back and I’ll scratch yours. Oh ja, dit allemaal om ons te beschermen.