like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

Landbouw in 2023: stabielere prijzen, meer opbrengst

Van: op 29 juli 2014

koolzaadDe landbouw zal tegen 2023 meer opbrengen. Ook de grondstoffenprijzen zullen stabiliseren. Maar of ook het armste deel van de wereldbevolking daar mee de vruchten van plukt, is nog onzeker. Dat zegt een studie van de Voedsel- en Landbouworganisatie van de VN (FAO) en de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO).

De 'Agricultural Outlook' is al zijn twintigste editie toe. Het landbouwrapport onderzoekt wereldwijde trends op het vlak van prijzen, eetgewoonten en andere factoren zoals productie en vraag. Daarnaast neemt het ook de beleidsuitdagingen in de sector onder de loep.

Fairphone 3_Staring lady

“Dit jaar kijkt het naar de vooruitzichten voor ontwikkelingslanden vanuit de veronderstelling dat de gemiddelde weerpatronen en het huidige beleid blijven voortbestaan zonder verstoringen", zegt Holger Matthey, econoom aan de afdeling Handel en Markten van de FAO en teamleider van de Agricultural Outlook. "Het rapport geeft een overzicht van de globale markt in de volgende tien jaar".

Verwacht wordt dat de prijzen van gewassen stabiliseren tot op een niveau ver onder de huidige pieken, hoewel ze niet tot onder de hoge prijzen van voor 2008 zullen zakken. Vlees- en zuivelprijzen zouden in de periode 2013-14 al hun recordhoogte bereikt hebben.

Obstakels

"We zijn positief over de vooruitzichten voor de landbouw in ontwikkelingslanden, omdat zij meer middelen zullen hebben om hun productie uit te breiden terwijl hun consumptie wellicht zal blijven groeien", zegt Matthey. "Meer dan 80 procent van de extra productie zal in ontwikkelingslanden plaatsvinden en 50 procent van zowel de bijkomende productie en consumptie in het volgende decennium zal in Azië plaatsvinden."

Maar er zijn nog altijd veel obstakels om te verzekeren dat iedereen mee kan genieten van de stijgende productiviteit in de landbouw. "Toegang tot voedsel blijft een grote uitdaging", zei Angel Gurría, secretaris-generaal van de OESO, bij de lancering van het rapport.

"Hogere voedselprijzen maakten het de armste mensen ter wereld al erg moeilijk. Ze moeten een groot deel van hun inkomen aan voedsel besteden. Ze deden ook al meer kwaad dan goed aan arme landbouwers, die meestal zelf kopers in plaats van leveranciers geworden zijn van voedsel."

Agricultural Outlook 2014-2023

Lees meer over: ,

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws
 

Reacties: (3)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. P. Lomito schreef:

  Zo vreemd is die toename in productiviteit niet, dit is al vele jaren gaande in Sahellanden als Burkina Faso, Tjaad en Sudan waar de vegetatie herstelt dankzij gunstige neerslag. De oorspronkelijke bomen komen weer terug en boeren weten nu dat ze die bomen moeten laten staan.

  http://www.argusactueel.be/internationaal-nieuws/de-groene-golf-in-de-sahel-spontane-herbegroeiing-beheerd-door-landbouwers-w-0

 2. Tjara schreef:

  2012 moet uiteraard 2021 zijn.

 3. Tjara schreef:

  Vreemd stuk….
  Vorig jaar ging de FAO nl. nog uit van een productiviteitsdaling! tot 2012 van 1,7 %…terwijl er 2% meer landbouwgrond nodig zou zijn om de groei van de wereldbevolking op te vangen….

  Zo houden we elkaar gevangen in stukken waarvan je de waarde niet kunt schatten. Vanwege klimaatverandering (en schade en verlies daardoor aan landbouwareaal), onzekere wereldwijde economische ontwikkelingen, niet alleen door onzekere geopolitieke ontwikkelingen…Onduidelijke ontwikkelingen op het gebied van rijk-arm….etc.etc….

  Misschien dat dit soort artikelen met veel korreltjes ‘lobby’ zout genomen moeten worden… De geldstromen moeten gedirigeerd worden immers…