De regering van het Verenigd Koninkrijk bereidt een wet voor, die het gemeenten en andere instellingen die door de overheid worden gefinancierd (waaronder universiteiten), verbiedt om op 'ethische gronden' investeringen uit fossiele energie terug te trekken, of om producten uit bepaalde regio's te boycotten. Ze worden gedwongen om het nationale beleid te volgen.
Lokale bestuurders zijn furieus. Ze spreken van een regelrechte aanslag op de democratie. Verschillende steden willen geen producten inkopen, die in bezette Israelische gebieden, zoals de West Bank, door Israel worden geproduceerd. Door de maatregel worden ze gedwongen om de Israelische politiek tegen hun zin te steunen.
Ingrijpender is het verbod om investeringen uit fossiele energie terug te trekken. Dat raakt veel lokale pensioenfondsen direct in hun resultaat. Veel olie-, kolen en gasbedrijven zijn de laatste tijd veel waarde verloren. De verwachting is dat deze 'stranded assets' in de komende tijd nog veel meer in waarde zullen dalen. Investeringen in schone energie daartegen leveren én meer financieel rendement, én klimaatresultaat op.
De Engelse regering is kennelijk van zins om juist de vuile industrie te blijven steunen, ondanks de financiële risico's. Zo wil ze ook schaliegas blijven steunen als onderdeel van haar schone energiepolitiek.
Daarmee plaatst de regering zich ook op ramkoers met de Bank of England, die divestering uit fossiele energie juist stimuleert, precies vanuit het oogpunt van financieel risico.
Lees ook de commentaren in The Guardian en The Ecologist.
Het is beschamend, hoe afhankelijk het VK van fossiele energie te zien is. Maar dat doet de Nederlandse overheid ook, door de salderingsregels in 2020 te willen aanpassen. Maar dat gaat eenvoudigweg niet gebeuren. De macht van de energiemarkt komt steeds meer bij de burgers te liggen.
Toch is dit een zorgelijke ontwikkeling. Dit soort maatregelen gaat het evenwicht van het energienetten gaat volledig scheeftrekken. Hoe meer huishoudens off-grid gaan, hoe schever het elektrisch voedingsnet. Er zijn nu al betaalbare systemen te koop om volledig of hybride off-grid te gaan. Als die ontwikkeling grote vormen gaat aannemen, zullen bedrijven en overheidsinstellingen geen €0.10 maar snel naar €0.31 per kWh (huidige piektarief) gaan betalen, voor alle stroom dat deze instellingen overdag willen gebruiken.
Het gevolg hiervan is dat de energietarieven moeten stijgen, voor de bedrijven, maar dat zullen ze niet willen doen, want dan komt de internatinale concurrentie positie in gevaar. U kunt nu al aanvoelen wie dan de rekening gaat betalen?
Engelse staatsterreur!
Als gemeenten en universiteiten niet meer op ethische gronden mogen desinvesteren dan desinvesteren ze het toch gewoon op financiële gronden