Volgens een nieuw rapport van Zero Waste Europe stoten in heel Europa vuilverbrandingsinstallaties en cementfabrieken meer troep uit dan toegestaan.
Het rapport beschrijft de vervuilingpraktijken van de volgende vijf verbrandingsinstallaties:
- Lafarge Montcada I Reixac cementfabriek in Barcelona, Spanje
- Lafarge cementfabriek in Trbovlje, Slovenië
- Ivry afvalverbrandingsinstallatie in Parijs, Frankrijk
- Dargavel afvalverbrandingsinstallatie in Schotland, Verenigd Koninkrijk
- Verbrandingsovens in Beieren, Duitsland
Volgens het rapport zijn de emissiewaarden van stoffen die volgens de EU-richtlijnen gevaarlijk en luchtverontreinigend zijn significant hoger op deze locaties dan de veiligheidsgrenzen die de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) aanbeveelt. Daarnaast zorgt het gebruik van de ‘best beschikbare technieken’ ervoor dat de emissiewaarden hoger zijn dan de waarden die de WHO milieuvriendelijk en veilig acht. Bovendien is de controle van de luchtvervuiling in afvalverbrandingsinstallaties in handen van dezelfde bedrijven en daardoor niet onafhankelijk.
De oppositie tegen de Lafarge Montcada I Reixac cementfabriek kent een lange geschiedenis. In 2006 is een petitie met 6.000 handtekeningen ingediend om te voorkomen dat slib, botten, vlees, eten en plastic zouden worden verbrand. Hoewel de vergunning uiteindelijk in 2008 werd verleend, heeft de fabriek dagelijks te maken met juridische en procedurele uitdagingen.
Uit het onderzoek is ook gebleken dat verbrandingsinstallaties in Schotland en Beieren de wettelijk vastgestelde emissienormen hebben overtreden: deze installaties zijn potentieel gevaarlijk voor de menselijke gezondheid en het milieu. De cementfabriek in Trbovlje, Slovenië, heeft klachten gekregen van lokale partijen over giftige uitstoot, stankoverlast en de afwezigheid van milieuvergunningen.
Het rapport onderstreept dat afvalverbranding moet stoppen: afval verbranden heeft een negatieve impact op het klimaat en draagt bij aan gevaarlijke milieuvervuiling. Zero Waste Europe heeft opgeroepen tot een zero waste beleid. Dit houdt concreet in:
- Afval verminderen
- Hergebruik
- Recycling
- Producenten verantwoordelijk maken voor hun afvalstroom